Úvod > Články > Linky DSL mají být mnohonásobně rychlejší

Linky DSL mají být mnohonásobně rychlejší

A další novinky uplynulých dní: BSA kontaktuje 15 tisíc tuzemských firem — Skype pro Linux konečně s videem — Desktopový balík Windows Live venku — Ochrana SafeDisc: Uživatelé v ohrožení — a více...

Světových tiskem proběhla vcelku senzační zpráva: díky výzkumu mladého vědce z Melbournské univerzity v Austrálii mají být linky DSL mnohonásobně rychlejší než dnes. Slibuje to postgraduální student John Papandriopoulos, autor nového algoritmu pro eliminaci vzájemných přeslechů v telefonních vodičích. Jeho matematický model ukázal, že přes měděné vedení je možné přenášet data rychlostí až 250 Mbit/s. Papandriopoulos si nechal na své objevy zaregistrovat dva patenty a slibuje, že pokud by šlo vše hladce, nová technologie by světový trh mohla zaplavit během dvou až tří let.

Podrobnosti se pro vás pokusíme získat co nejdříve.

Nový p2p protokol

Protokol BitTorrent, na kterém dnešní p2p sítě prakticky stojí, už nebude součástí open-sourcového projektu. Lidé kolem The Pirate Bay se proto rozhodli, že vytvoří vlastní protokol, jehož kód bude zcela otevřený. Nový protokol má být s BitTorrentem kompatibilní a měl by tak fungovat i na současných klientech.

Pokud se ptáte, kdy vyjde na svět, vězte, že to neví asi nikdo. Těžko usuzovat, jak rychle dokáží lidé kolem projektu The Pirate Bay nový protokol napsat, ale příliš brzo jej nečekejte.

Skype pro Linux konečně s videem

Uživatelé operačních systému s jádrem Linuxu mají důvod k radosti. Vyšla totiž beta verze populárního komunikačního programu Skype. Testovací verze 2.0 pro Linux umí konečně plnohodnotné videohovory, jak je tomu u verze pro Windows.

Skype 2.0 Beta si můžete vyzkoušet už nyní, stačí si jej stáhnout ze stránek Skype.com. Vybírejte dle své linuxové distribuce.

Opera Mini 4 pro mobily venku

Vyšla nová verze velice populárního a špičkového webového prohlížeče pro mobilní telefony, Opera 4 Mini, jenž je určen pro všechny mobily s podporou Javy. Mezi uživatelsky nejznatelnější novinky patří nový způsob zoomování webové stránky; ta se vleze celá na jakýkoliv displej. Danou oblast stránky si pak uživatel může zvětšit na čitelnou velikost výběrem pomocí kurzoru.

Více na domácí stránce produktu.

Přes Meebo video hovory a konference

Známá webová služba Meebo, jež uživatelům umožňuje připojit se ke komunikačním sítím ICQ, MSN, Jabber apod. začíná podporovat rovněž i videohovory. Ty poběží díky zabudované flashové aplikaci TokBox. Díky další službě TalkShoe bude dostupná možnost i telefonickou konferenci.

Demonoid.com opět zcela uzavřen

BitTorrentový tracker Demonoid.com, který se před nedávnem musel z Nizozemí přestěhovat na území Kanady, byl opět uzavřen. V říjnu musel na nátlak protipirátské organizace CRIA (Canadian Recording Industry Association) od svých služeb odříznout kanadské uživatele, ale jak se teď ukázalo, nestačilo to. Kvůli stejným tlakům nyní musel skončit úplně. Když si otevřete domácí stránku Demonoid.com, uvidíte jen krátký text:

CRIA vyhrožovala společnosti, která nám pronajímá servery, takže kvůli tomu není možné, aby stránka fungovala. Omlouváme se za nepříjemnosti a děkujeme za pochopení.

Desktopový balík Windows Live venku

Po mnohaměsíčním testování konečně vyšel balík desktopových aplikací umožňujících snazší práci s webovými službami.

Balík obsahuje programy, jako je Messenger, Fotogalerie, Writer a Mail. První jmenovaný je známou aplikací pro rychlou komunikaci (textová komunikace, hlas i video, sdílení souborů, přenos souborů,...), druhý jmenovaný je určen pro úpravy a sdílení fotografií, třetí pro psaní blogových příspěvků (kompatibilní s Windows Live Spaces, WordPress, Live Journal,...) včetně vkládání obrázků a videa  a Windows Live Mail je e-mailový klient se zabudovanou RSS čtečkou. K tomu pro uživatele live.com účtu je připravena řada dalších služeb.

Více na http://get.live.com/.

BSA kontaktuje 15 tisíc tuzemských firem

Protipirátská společnost BSA ve své tiskové zprávě oznámila, že se chystá kontaktovat celkově až patnáct tisíc firem v České republice. Zaměří se převážně na malé a střední podniky věnující se kreativním oborům, kde se podle protipirátských organizací objevuje nejvyšší počet nelegálních kopií aplikací.

BSA si tím slibuje, že sníží počet nelicencovaného softwaru od společností, jež zastupuje. Rovněž chce ve firmách provést osvětu a představitelům vysvětlit různou problematiku, která se softwarového pirátství týká.

„Manažery upozorníme na rizika spojená s užíváním nelegálního softwaru a poradíme jim, jak se s pirátstvím důsledně vypořádat. Majitelé firem a manažeři si často mylně myslí, že jsou zbaveni jakékoli odpovědnosti, pokud nelegální software sami neinstalovali či jeho užívání nenařídili. Na tento mýtus již mnoho z nich doplatilo,“ řekl tiskový mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Ochrana SafeDisc. Uživatelé v ohrožení

Funkce známá ze systému Windows, jež uživateli znemožňuje kopírování některých chráněných CD a DVD disků, s sebou nese závažný problém obsahuje totiž bezpečnostní zranitelnost. Chyba v ovladači SECDRV.SYS ochrany SafeDisk od společnosti Macrovision je natolik vysoká, že útočníkovi může na napadeném systému (Windows XP/2003) získat administrátorská práva .

Microsoft záplatu vydá pravděpodobně již toto úterý v rámci pravidelné dávky aktualizací. Autor ovladače, společnost Macrovision, již svou vlastní záplatu zveřejnila, takže kdo nechce čekat na opravu od MS, můžete stáhnout zazipovaný soubor již teď. (Stáhněte si SECDRVSYS.zip).

12. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.