Úvod > Články > Jaká je vaše domovská stránka?

Jaká je vaše domovská stránka?

V předchozím článku Život na cestách jsme se zmínili o možnostech zřídit si personalizovanou „domovskou“ stránku. S podobným nápadem přišel nedávno také Seznam.cz. Nyní se podíváme na další konkrétní možná řešení.

Ještě před přehledem několika nejzajímavějších služeb předešlu, že k plnohodnotnému používání je potřeba registrace. Ta vám také umožní přistupovat k vámi zvolené službě z jakéhokoli místa na světě.

iGoogle

Internetový gigant nezůstává nikdy v trendech moderních webových aplikací příliš pozadu a tak ani jeho služba iGoogle není výjimkou. Na výběr máte z dvanácti, většinou vtipných témat vzhledu – ty zodpovídají za barevnou vizáž a horní obrázek (který se mění během dne v závislosti na aktuálním čase (ne vždy to Google vyjde zcela přesně – například západ slunce, když už je dvě hodiny tma a podobně)). Samozřejmostí je možnost práce s více záložkami (tedy samostatnými home page, mezi kterými přepínáte pomocí lišty umístěné nad nimi), na nichž jsou rozmístěná jednotlivá „okna“ s patřičnými funkcemi.

K dispozici je přehled e-mailů na vašem gmailu, on-line IM GTalk, RSS čtečky, obrázek na každý den (například od NASA) a podobně. Jak je již u této společnosti zvykem, funkcemi a možnostmi se zde příliš nešetří, což na jednu stanu poskytuje uživateli možnost volby, právě pro něj, správných nástrojů, ale na stranu druhou, není úplně snadné si právě ony funkce najít. Přidávání panelů je poněkud kostrbaté a ne zrovna přehledné, ale to je daň za zmiňované množství funkcí.

Pokud jde o iGoogle, jedná se o ideální volbu, pokud používáte Gmail a GTalk, jste fanouškem technologií, nebo si zamilujete krásně vypadající témata. Pokud Microsoft vyhrál s kancelářskou sponkou na poli sympatií, nedá se očekávat, že liška či mýval by úspěch také neslavili. Ostatně to bude asi největší dilema – které téma zvolit.

Netvibes.com

Druhým ambiciózním projektem na poli strat page je Netvibes. Stejně jako iGoogle je v češtině a může se chlubit i vítězstvím v anketě Web 2.0 Awards. Pak vše již přidáváte jen pomocí tlačítka „přidej obsah“ – vše je rozděleno do pečlivě setřízených kategorií – zdroje, základní moduly, komunikace, hledat, aplikace a externí moduly.

Začnu u komunikace, neboť ta mě překvapila asi nejpříjemněji – velice snadno můžete z jednoho místa spravovat hned několik účtů (i od stejného zřizovatele), což se mi jeví jako velice užitečná vlastnost. Explicitně jsou podporovány maily od Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail, Mac mail či AOL mail. Pokud se nenajdete na seznamu, můžete použít službu přístupu pomocí protokolu POP3. To má několik netriviálních dopadů – nepoznáte nepřečtenou poštu od přečtené a nefunguje přímé čtení mailů. Na druhou stranu je to rozhodně lepší než nic.

Bez problémů funguje poměrně často aktualizovaná služba předpovědi počasí (neměla problém najít Brno), která je doplněna hezkými ilustračními obrázky. Bez problémů fungují také RSS čtečky, samozřejmostí je úkolníček.

Možnosti nastavení vzhledu jsou široké (včetně například uvítacího nadpisu, obarvení jednotlivých oken, snadná manipulace, nastavení pozadí,…), ale je to poněkud konzervativnější přístup než u iGoogle. Systém podporuje samozřejmě také práci s více záložkami, takže není problém oddělit práci a zábavu.

Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že své start page mohou uživatelé mezi sebou sdílet a nechat se navzájem inspirovat. Vše je svižné, sympatické, jen občas trochu pomalé (obzvláště pokud používáte POP3 mail a více RSS čteček).

A co další?

Ani další velcí hráči nezůstávají na poli personalizovatelných home page příliš pozadu. Například My Yahoo! nabízí snadný přístup k mailu, předpověď počasí, RSS čtečku, kurzovní lístek, přehled zpráv a mnoho dalšího. Za zásadní nedostatek lze považovat absenci češtiny a přítomnost reklam. Také moderní design není řešen úplně nejšťastnějším způsobem, a tak působí (ve snaze vměstnat co nejvíce informací na co nejmenší plochu) poněkud stísněným dojmem. Navíc je vše šito na míru pro milovníky USA a na obyvatele ostatních zemí se příliš nemyslí, což vede k obtížím i při profilaci jednotlivých služeb.

Špatným dojmem nepůsobí ani Pageflakes. Ten se snaží být mostem mezi přístupem Yahoo! a Netvibes. Spojuje moderní a solidně nastavitelný vzhled, přímé blokování, práci se záložkami (těmi s URL adresami), například s poznámkovým blokem, úkolníčkem či přístupek k oblíbeným komunitním serverům. Tento projekt má podle všeho velkou budoucnost. Zatím mu ale chybí sjednocení a přehlednost funkcí, jednotící myšlenka a podpora jazyka českého.

V českých vodách se o inovativní přístup snaží seznam.cz. Ten propojuje mail, poznámky, kurzy měn, předpověď počasí a televizní program s RSS čtečkou a úzkou spoluprácí se serverem novinky.cz. Je zde možno nastavit také vzhled (bohužel se mi žádný příliš nelíbil). Ve srovnání s dalšími podobně zaměřenými servery však bude muset česká portálová jednička pořádně přidat krok.

Poměrnou novinkou je také nová tvář trojky českého internetu centra. Ta nabízí celkem šest relativně vydařených skinů, podporu RSS, počasí, kurzovní lístek či televizní program. Vše působí hezkým a uhlazeným dojmem a myslím, že současní pravidelní návštěvníci musí být spokojeni. Centrum ale na rozdíl od seznamu nedovoluje s panely pohybovat a detailněji je nastavovat, což lze vnímat jako nemalá negativum. Stejně jako jeho „seznam vzor“ však zobrazuje reklamní bannery. Možná že by ve způsobu vydělávání mohly být oba progresivnější.

Závěr

Služeb i řešení je tedy celá řada. Pokud vám nevadí sdělit své hesla a e-mailové účty třetím osobám, máte opravu z čeho vybírat. Pokud se ptáte na pořadí, to je spíše otázkou subjektivních potřeb a vkusu – osobně užívám netvibes a igoogle, ale ani centrum dle mého soudu nevypadá špatně, takže volba opravdu je jen na vás.

29. 11. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...