Úvod > Články > Zabíjel výbuch baterie z mobilu?

Zabíjel výbuch baterie z mobilu?

A další novinky nedávných dní: Francie bude odpojovat piráty ― Microsoft prohrál další soudní při ― Otravná reklama už i v PDF dokumentech ― Firefox opraven několikrát za sebou ― a více...

Francie bude odpojovat piráty

Ve Francii se chystá k razantnímu zásahu proti nelegálnímu stahování filmů a hudby. Má totiž vznikat specializovaný regulační úřad, jenž bude při opakovaném porušování autorských zákonů internetové uživatele "odstříhávat" od internetu.

Nezdá se, že by šlo jen o pouhopouhý návrh ― byla už dokonce uzavřena dohoda mezi zástupci hudebního a filmového průmyslu, provozovatelů internetových serverů a francouzské vlády s podporou prezidenta Sarkozyho.

Nové protipirátské opatření bude postaveno na principu "třikrát a dost": pokud člověk připojený k internetu poruší autorská práva, bude mu zaslána e-mailová zpráva s upozorněním. Pokud se však uživatel nepoučí a proviní se třikrát, bude povoleno jej od internetu odpojit.

Zase a opět opravený Firefox

V rozmezí několika málo dní se musel vícekrát "látat" webový prohlížeč Firefox. V listopadu celkem třikrát. Za poslední měsíc a půl to jsou dokonce opravy čtyři: 19. října 2007 vyšel Firefox 2.0.0.8 opravující osm bezpečnostních chyb (dvě kritické), 2. listopadu vychází 2.0.0.9 opravující chyby, které se do Firefoxu dostaly při aktualizaci z verze 2.0.0.7 na 2.0.0.8 (5 bezpečnostních děr), 27. 11. vydána verze 2.0.0.10 řešící tři vysoce nebezpečné díry a už 30. listopadu vyšel Firefox 2.0.0.11. řešící zase problémy předchozí verze.

Pokud máte povolené automatické aktualizace v tomto prohlížeči, měly by se vám nabídnout samy. Pokud plánujete Firefox stahovat až teď, navštivte tuto stránku.

PDF soubory s kontextovou reklamou

Společnost Adobe si pravděpodobně uvědomila, že ji mezi prsty zbytečně proklouzávají miliony dolarů. Do dokumentů v PDF formátu se mají nově dynamicky implementovat kontextové reklamy (reklamy závisející na obsahu dokumentu). Ke spolupráci si Adobe přizvalo Yahoo a společně spouštějí beta verzi produktu s označením Ads for Adobe PDF Powered by Yahoo.

Důvod jejich konání je nasnadě: na internetu je k dispozici ohromné množství dokumentů ve formátu PDF, takže pokud miliardy dolarů vydělává kontextová reklama na webových stránkách, proč by nemohla i reklama v PDF souborech?

Otázkou je, jak moc z toho budou nadšeni uživatelé; asi moc ne.

Microsoft prohrál další soudní při

Společnost Microsoft prohrála další soudní spor, tentokráte týkající se patentu na aktivaci softwaru. Až moc dobře známá funkce z operačního systému Windows XP/Vista či kancelářského balíku MS Office 2003/2007 využívá podle rozhodnutí soudu techniky již patentované jinou společností.

Microsoft v tomto sporu nebyl sám. Další žalovanou společností byla firma Autodesk. Obě teď musejí vlastníkovi původního patentu, společnosti z4 Technologies, jež se věnuje vývoji protipirátských ochran, zaplatit 142, resp. 18 milionů dolarů. Microsoft prohlásil, že výsledek jednání nebude mít žádný dopad na Windows Vista ani MS Office 2007. Jinými slovy to nejspíše znamená, že se žádné změny, co se aktivací těchto softwarových produktů týče, nebudou konat.

Asus měl problém s GPL

Společnost Asus čelila rozhořčeným reakcím zastánců licence GPL (General Public License). Důvodem bylo, že neuveřejnila zdrojové kódy úprav provedených v linuxovém operačním systému, jehož Asus použil ve svém malinkém přenosném počítači EeePc. A to, co uvolnila, údajně nebylo dostatečné.

Kritika se na Asus snesla i kvůli tomu, že v počítači Eee byl použit operační systém od firmy Xandros, která stejně jako Novell či Linspire podepsala smlouvy s Microsoftem.

Druhá kritika sice nemusí jít někomu pod nos, ale první byla opravdu opodstatněná. Asus ovšem zareagoval velice rychle a veřejnosti poskytl prostřednictvím svých stránek vše potřebné.

Zástupci firmy prohlásili, že samozřejmě ctí pravidla GNU GPL a že problém vznikl na straně jednoho technika, který chybějící kódy do celého balíku zapomněl přidat.

Teď již tedy nebrání nic tomu, aby někdo další kódy upravil k obrazu svému, případně aby z nich vytáhl vše potřebné pro úpravu jiných operačních systémů s jádrem Linuxu tak, aby na Eee bezproblémově fungovaly.

Zabíjel výbuch baterie z mobilu?

Médii proběhla zpráva o třiatřicetiletém korejském dělníkovi, jenž měl umřít na následky výbuchu baterie mobilního telefonu značky LG. Informace o nešťastném úmrtí přinesla agentura AP.

Mrtvý muž byl nalezen v kamenolomu nedaleko Soulu minulou středu. Jihokorejská policie prohlásila, že baterie jeho mobilního telefonu byla roztavena. Policisté se proto přikláněli k podezření, že právě její výbuch dělníka usmrtil.

Jeden z lékařů pro zpravodajce z AP řekl, že mrtvý muž měl popálenou levou stranu hrudníku, zlomenou páteř, žebra a poškozené srdce a plíce. Srdce a plíce měla poškodit právě tlaková vlna z výbuchu a zlomeniny pak měly být způsobeny následným pádem.

Jihokorejská společnost LG Electronics se poté v pátek proti těmto tvrzením důrazně ohradila. Podle vyjádření této společnosti není možné, aby mobilní telefon LG někoho zranil či usmrtil. To, že smrt korejského dělníka s mobilem nesouvisela, se opravdu záhy potvrdilo. Ze zabití byl obviněn jeho spolupracovník, který jej nešťastnou náhodou usmrtil, když jej zasáhl patnáctitunovým hydraulickým vrtákem.

Do Komerční banky s Firefoxem i pod Linuxem

Spousta klientů Komerční banky může slavit. Po dlouhých letech slibů se konečně internetová služba Mojebanka od Komerční banky dočkala takových vylepšení, že pro vstup do ní již není potřeba webového prohlížeče Internet Explorer; Mojebanka už podporuje „alternativní“ prohlížeče, jako je Firefox či Opera, a to nejen z prostředí Windows, ale i Linux či Mac OS X.

3. 12. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.