Úvod > Články > S Vistama mají piráti smůlu

S Vistama mají piráti smůlu

A další novinky uplynulých dní: Centrum.cz prodáno ― Už jste si sehnali iPhone? Prý byste neměli ― Kancelářské aplikace v novém balíku ― a více...

S Vistama mají piráti smůlu

Microsoft před pár dny oznámil, že piráti si s Windows Vista opravdu moc neškrtnou. Ve srovnání s předchozí verzi Windows XP je míra pirátství, tedy podíl nelegálních kopií na trhu k legálním, o polovinu nižší.

Možná některé z vás napadne, že tato skutečnost je způsobena nižším podílem Windows Vista na trhu operačních systémů, ale je třeba si uvědomit, že jde o poměr legálních a nelegálních kopií ― a ten je na absolutním počtu všech kopií Windows Vista samozřejmě nezávislý.

Microsoft si pochvaluje, že se mu podařilo znesnadnit práci crackerům. Nové ochrany se zdají být opravdu pevnější. Různé protipirátské nástroje, které deaktivovaly existující cracky, Microsoft implementoval do vydaných aktualizací už během roku, ale další kroky přijdou s prvním servisním balíkem (SP1), který by již brzy měl vyjít ve finální verzi. Hlavním důvodem, proč je poměr nelegálních kopií u Windows Vista vzhledem k legálním nižší než u Windows XP, je ten, že u nejnovějšího operačního systému od Microsoftu zmizela multilicence, kterou by nebylo nutno aktivovat (jak tomu bylo právě u XP).

Centrum.cz prodáno

Na českém internetu se rozčeřily vody. Majoritní podíl jednoho z největších a nejnavštěvovanějších portálů Centrum.cz odkoupila americká společnost Warburg Pincus. Nový investor má se společností NetCentrum, pod níž Centrum.cz patří, velké plány.

Kromě toho ve hře zůstává další velký český portál Atlas.cz. Spekulace o zájmu o něj sice Warburg Pincus nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. O Atlas se strhne ještě velká mela, protože se dá očekávat, že společnosti, jež se ucházely o Centrum.cz, si nyní budou chtít spravit na něm chuť. Za kolik Warburg Pincus odkoupilo majoritní podíl NetCentrum, se sice oficiálně neuvedlo, ale hovoří se o asi sto milionech eur (2,7 miliardy korun). V případě Atlasu padají částky kolem jedné miliardy korun.

O NetCentrum projevila dříve zájem i mediální společnost CME, vlastník například TV Nova, ale údajně i mediální skupina Mafra či polská Gazeta Wyborcza.

Telefónice nic nebrání koupit Deltax

Telefónica O2 může bez problému převzít společnost Deltax Systems. Povolil jí to antimonopolní úřad, který reagoval na žalobu konkurenční společnosti T-Mobile. Ten upozorňoval, že Telefónica kvůli exekučnímu řízení, ve kterém se nachází, nesmí nakládat s majetkem nad rámec běžné obchodní činnosti. Příčinou sporu je 1,8 miliardy korun, které právě T-Mobile po Telefónice požaduje za neuhrazené propojovací poplatky.

Martin Žabka, mluvčí Telefóniky O2 Czech Republic, ovšem sdělil, že exekuce je odložena a o dalším vývoji rozhodne až soud.

Vyšel opravený OpenOffice

Bezplatný kancelářský balík OpenOffice byl vydán v nové verzi 2.3.1. Od předchozí verze 2.3.0 se z uživatelského hlediska nijak neliší a ani nepřichází s nikterak velkými převraty (jak lze uhádnout ze změny v číslování). Opraveny byly jen závažné známé chyby související se stabilitou aplikací a převodem do formátu PDF.

OpenOffice je opensourcový kancelářský balík obsahující aplikace určené pro psaní textu, práci s tabulkami, vytváření prezentací, správu databází, kreslení diagramů i tvorbu HTML souborů.

Stahovat můžete z českých stránek.

Windows Server 2008 skoro hotov

Společnost Microsoft uvolnila Windows Server 2008 RC1, čili testovací verzi release candidate 1 (první kandidát na vydání). Doposavad jej testují bezmála dva miliony zákazníků. Kandidát na vydání tak dává poslední možnost, aby testeři Microsoftu sdělili poslední připomínky k chodu tohoto operačního systému, než bude oficiálně uveden na trh.

Podle poznámek k nové verzi došlo v "jedničkové RC" od předchozí verze jen k minimálnímu počtu změn ve funkčnosti. Zásadním způsobem byla ale opravena stabilita systému.

Jestliže si tento operační systém chcete vyzkoušet i vy, můžete si jej stáhnout ze stránek Microsoftu. Více zde.

Už jste si sehnali iPhone? Prý byste neměli

Médii zase začala kolovat varování ze strany společnosti CDS (Czech Data Systems), jenž u nás zastupuje společnost Apple.

Jak jsme vás nedávno informovali (více zde), německý soud nařídil, aby se v Německu iPhony prodávaly (byť za velice přemrštěnou cenu) bez časových smluv ― aby byly prostě dostupné volně. Pokud jste uvažovali o jeho koupi a odblokování, podle CDS byste to dělat neměli. Důvodem je, že kvůli absenci iPhonu na oficiálním českém trhu, jeho majitelé nemají nárok na žádnou záruku, servis a ani technickou podporu.

Jaký operátor bude oficiálně v České republice iPhone zákazníkům nabízet, se stále neví. Nicméně jsme na tom stejně jako další státy, jelikož iPhone na trhu funguje jen ve Spojených státech, Velké Británii, Francii a Německu. V souvislosti s Českou republikou jsou ve hře hlavně T-Mobile, ale i Telefónica O2. Vodafone v současnosti o iPhone prý moc neuvažuje.

10. 12. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...