Úvod > Články > Přístup k internetu má být pro studenty povinný

Přístup k internetu má být pro studenty povinný

A další novinky uplynulých dní: Bezplatné WiFi v Praze za chvíli startuje ― Za nahrávku Simpsonů 150 tisíc ― Legální sdílení hudby za poplatek ― VoIP z konzoly PlayStation a více...

Povinný internet pro britské studenty

Ve Velké Británii padl zajímavý, ale v určitých ohledech i kontroverzní nápad. Podle tamní vlády by se totiž mělo stát povinností každého středoškolského studenta vlastnit doma počítač s přístupem k internetu. Návrh sice hovoří pouze o internetovém připojení, ale to logicky znamená nutnost vlastnit i počítač.

Britská vláda tím reaguje na výsledky průzkumu rozdílů ve studijních výsledcích studentů z bohatších a chudších rodin.

Vláda chce pomoci chudším rodinám ve spolupráci s velkými firmami, aby jim internet a techniku dotovaly. Vládě jde nejen o to, aby studenti měli snazší přístup k informacím a studijním materiálům, ale chtějí, aby přes internet měli rodiče lepší přehled jak o studijních výsledcích, tak i o docházce svých ratolestí.

Mladík zaplatí za nahrávku Simpsonů 150 tisíc

Určitě si vzpomínáte na případ z loňského léta, kdy se ještě den před americkou premiérou na internetu objevila pirátská nahrávka snímku Simpsonovi ve filmu. V českobudějovickém multiplexu CineStar ji pořídil 19letý mladík z Kaplice.

Za tři dny po podání trestního oznámení mladíka police našla. Jak informoval server Týden.cz, koncem roku byl odsouzen k podmíněnému devítiměsíčnímu trestu a náhradě škody ve výši 5,5 milionu korun. Proti verdiktu se však odvolal. Nyní došlo se společností Bontonfilm k mimosoudní dohodě a mladík zaplatí 150 000 Kč. Mladý muž se zároveň za svůj čin omluvil a slíbil, že České protipirátské unii bude v budoucnu sloužit jako odstrašující příklad.

Bezplatné WiFi v Praze za chvíli startuje

Ekonomický server ČTK informoval o brzkém spuštění bezplatného internetového připojení přes WiFi na území Prahy. Podle plánů by ostrý provoz mohl odstartovat v polovině letošního roku.

Samozřejmě jsou zde jistá „ale“. Za prvé, WiFi připojení nebude dostupné všude. Pokryty budou hlavně městské části Prahy 1, 8, 9, 12 a další na severovýchodě a východě metropole. Za druhé, pokud se k pražské bezplatné síti připojíte, nečekejte volný pohyb: dostanete se pouze na omezený počet webových stránek. Podle Magistrátu půjde asi o šedesát portálů úřadů, zhruba 5 000 prezentací krajů a obcí a dalších asi pět set informačních zdrojů, jako jsou telefonní seznamy, obchodní rejstřík, dopravní informace, jízdní řády a přehledy kulturních pořadů.

Celý projekt nyní město provozuje na vlastní náklady. Vybudování sítě přijde na 88,8 milionu korun a dalších 200 milionů bude vynaloženo na zajištění jejího provozu v příštích pěti letech. O dotaci na další provoz bude Praha opět žádat Evropskou unii.

Vyšel DesktopBSD 1.6

Vývojáři operačního systému DesktopBSD uvolnili novou verzi. DesktopBSD je obecně považován za uživatelsky přívětivější odvozeninu systému FreeBSD, na němž je založen (současně na FreeBSD 6.3 RC). Přichází s grafickým desktopovým prostředím KDE 3.5.8 a obsahuje řadu známých aplikací (Firefox, OpenOffice aj.). Pro více informací navštivte domácí stránky projektu, kde najdete i snímky obrazovky (instalace i prostředí systému). Více zde.

Legální sdílení hudby za poplatek

V Kanadě to poslední dobou ohledně stahování hudby vře. Poté, co policejní složky veřejně prohlásily, že "malé ryby" budou prakticky přehlížet, Kanadská asociace skladatelů písní (SAC - Songwriters Association of Canada) přišla s návrhem, jak legalizovat stahování i nabízení autorsky chráněné hudby. Několika slovy, SAC navrhuje zavedení "internetového desátku": pět kanadských dolarů každý měsíc navíc za paušál za internetové připojení. Při současném kurzu to je přibližně 85 korun. Podle SAC by tím na účet členů hudebního průmyslu měla ročně připlout asi miliarda dolarů (tj. více než 17 miliard korun).

Návrh této asociace asi leckomu připomene vybírání desátků u nás v Česku, kdy spotřebitelé za paměťová média a jiné věci odvádějí autorský poplatek asociaci OSA. Jeden z rozdílů ovšem je, že sdílení hudby je u nás trestné.

Další gigant opouští HD DVD

Jak jsme vás informovali minulý týden, společnost Warner Bros. překvapivě oznámila plnou podporu technologii Blu-Ray. Ke stejnému kroku se nyní odhodlala další gigant zábavního průmyslu Paramount.

Vypadá to, že s HD DVD formátem digitálního videa s vysokým rozlišením to vypadá bledě. Jedna společnost za druhou začíná věrnost slibovat konkurenčnímu Blu-Rayi. Ačkoliv zmíněný Warner bude ještě díla vydávat na obou discích, za krátkou dobu ze své kuchyně HD DVD vymýtí.

Třebaže dřívější prognózy favorizovaly v souvislosti s pornoprůmyslem (který kdysi rozhodl souboj mezi VHS a Betamaxem), vypadá to, že současná DVD budou nahrazena velkokapacitními disky Blu-Ray.

VoIP z konzoly PlayStation

K zajímavému kroku se chystá japonská společnost Sony. Přes své přenosné herní zařízení PlayStation Portable (PSP) chce totiž nabízet internetové volání (VoIP). V současnosti proto logicky jedná se společností Skype.

Důvod je jasný: PlayStation Portable byla na trh uvedena před třemi lety, ale velké oblibě uživatelů se netěší. Mnohem populárnější je přenosná herní konzola DS od konkurenční firmy Nintendo.

Zatraktivnění funkcí PSP mají přilákat více zákazníků i z řad dospělých lidí. Nové přístroje se budou pravděpodobně prodávat s již předinstalovaým softwarem pro komunikaci se Skypem na jiných zařízeních či počítačích, starší přístroje si pak každý bude moci rozšířit stažením softwaru z internetu. Zde se sluší ještě dodat, že služby VoIP budou dostupné pouze na těch přístrojích PSP, které se začaly prodávat v září loňského roku.

14. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...