Úvod > Články > Lidem mizí z účtů statisíce - chybou softwaru

Lidem mizí z účtů statisíce - chybou softwaru

A další novinky uplynulých dní: Kauza Simpsonovi pokračuje ― Slovenská ministryně žaluje bloggera ― Cenzura internetu ― Evropská komise zase zkoumá Microsoft ― a více...

Slovenská ministryně žaluje bloggera

Slovenská ministryně práce Viera Tomanová žaluje šéfredaktora slovenského týdeníku Trend. Rado Baťo totiž na svém osobním blogu přišel s odhalením, že Tomanová není z planety Země, ale z jiného místa v Galaxii. Své tvrzení doložil srovnáním fotografie ministryně se snímkem, na kterém je vyobrazen E.T. mimozemšťan ze slavného Spielbergova filmu.

Ministryně Tomanová požaduje odškodnění 50 tisíc slovenských korun od vydavatelství týdeníku Trend a dalších 30 tisíc od šéfredaktora, autora onoho blogového příspěvku.

Ministryně Tomanová (nahoře) se stala předmětem karikatury šéfredaktora Trendu

Na obhajobu autora se sluší říct, že ministryně práce asi nechápe rozdíl mezi internetovým deníčkem a zpravodajstvím. Tato záměna pojmů se odráží i v textu žaloby: „V daném případě je nutné poznamenat, že zveřejnění fotografie žalobkyně nesledovalo žádný veřejný zájem a už vůbec nelze hovořit o tom, že by tento veřejný zájem byl oprávněný. Záběr na fotografii, který má představovat 'důkaz', že žalobkyně je mimozemšťanem, přece nemůže plnit žádný veřejný zájem... Zpravodajství v daném případě nesledovalo svůj společenský cíl.“

Na žalobu reagoval ihned i autor blogu: První intergalaktický soudní spor. Na zmíněných stránkách najdete i příspěvky, které jsou předmětem sporu.

Lidem mizí z účtů statisíce - chyba softwaru

Zpravodajský server iDnes.cz informoval o problému souvisejícím s výběrem hotovosti z bankomatů. Některým klientům UniCredit Bank totiž záhadně mizí peníze z účtů. Na vině je údajně chyba v softwaru, která způsobuje, že vybraná částka je z konta odečtena vícekrát najednou.

"V pondělí jsem vybral z bankomatu peníze. V úterý to odpočítali a dnes jsem k mému úděsu zjistil, že mi tu částku napočítali ještě šestnáctkrát a jsem ve strašném debetu," řekl pro iDNES klient UniCredit Bank Jaromír Blahák. Ten ne svojí vinou přišel celkem 330 000.

Podle UniCredit Bank je na vině vydavatel karet Visa. Podle mluvčího UniCredit Bank bylo poškozeno asi sto klientů.

Společnost Visa o problému ví. "Visa Europe zaznamenala problém týkající se bankomatových transakcí, které mohly být v systému duplikovány. Tento problém se podařilo odstranit a Visa nyní spolupracuje s členskými bankami na nápravě chyb, které mohl způsobit," řekl pro iDNES.cz mediální zástupce firmy Tomáš Fiala.

Problémy s bankomatovými transakcemi tedy nejsou omezeny jen na klienty UniCredit Bank. Potíže oznámila i mBank, která vydala na svých webových stránkách upozornění.

Ani jedna z bank nebude počítat klientům, kterých se problém dotknul, úroky.

Další banky však nic podobného nezaznamenaly.

Zdroj: iDNES.cz

Kauza Simpsonovi pokračuje

Pokud vás minula zpráva o pokračování kauzy obviněného muže z Kaplice, který byl obžalován a odsouzen za pořízení kamerové nahrávky snímku Simpsonovi ve filmu, můžete si přečíst zprávu z minulého týdne.

Policie se chystá obvinit i druhého mladíka z Brna. Ten podle výsledků policejní razie šířil nejen vlastní upravenou nahrávku Simpsonových (zvuk z české nahrávky spojil s kvalitnějším obrazem z německého kina), ale nelegálně šířil i ostatní díla chráněna autorským zákonem. Podle tiskové zprávy České protipirátské unie 18letý student střední školy (kde mimochodem pracoval i jako správce sítě) provozoval vlastní FTP server, na kterém sdílel kopie filmů, hry a hudbu ve formátu mp3. Tento multimediální obsah sdílel také prostřednictvím sítě Direct Connect (DC) i přes torrentovou síť. Co se týče nahrávky Simpsonových, tu opakovaně nahrával na různé filehostingové servery.

„V rámci domovní prohlídky byl v jeho bytě zajištěn počítač prokazující rozsáhlé porušování práv k dalším audiovizuálním dílům. Filmy a řadu seriálů, mezi nimiž byly i ještě v ČR nezveřejněné epizody seriálů Hrdinové, Útěk z vězení či Ztraceni, měl podezřelý uloženy ve sdíleném adresáři programu pro přístup do sítě Direct Connect a sdílel je i prostřednictvím torrentových služeb. Kromě toho byly v počítači nalezeny pirátské kopie počítačových her a tzv. cracky k obcházení jejich ochran a desítky empétrojek, především se Spejblem a Hurvínkem,“ stojí v tiskové zprávě České protipirátské unie.

Za trestný čin porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 tr. zákona mu hrozí trest propadnutí věci a peněžitý trest do pěti milionů korun a podle výše způsobené škody trest odnětí svobody až na dvě léta nebo dokonce na 6 měsíců až pět let.

AT&T chce filtrovat obsah internetu

Americká komunikační společnost AT&T se chystá zavést novou filtrovací technologii, kterou bude blokovat určitý obsah internetu. Zákazníci této společnosti tak nebudou mít přístup k některým, jinde dostupným věcem.

Podle toho, co zástupci AT&T řekli pro americký tisk, je to nevyhnutelný krok, jenž pomůže snížit softwarové pirátství, sdílení autorsky chráněného obsahu, a to zejména v p2p sítích.

Evropská komise zase vyšetřuje Microsoft

Softwarový gigant se opět stává terčem vyšetřování Evropské komise. Jedním z předmětů vyšetřování bude i otázka, zda Microsoft neporušil evropské právo v souvislosti s integrací Internet Exploreru do Windows. Podnět k tomu dala už v prosinci společnost Opera Software ASA (více v článku Zmizí Internet Explorer z Windows?)

Dalším předmětem zkoumání je, zda Microsoft dal vývojářům dostatečné informace ke spolupráci jiných softwarových produktů v rámci .NET Frameworku a Open Office XML. Taktéž se prozkoumá i dokumentace, kterou Microsoft uvolnil v souvislosti se síťovým softwarem (o čem jsme psali v jednom přehledu zpráv (příspěvek Microsoft předává dokumentaci vývojářům open source)

Evropská komise bude dále sledovat i sporné otázky spojené s desktopovým integrovaným vyhledávačem ve Windows Vista (tento problém má ale už vyřešit první servisní balík) a prý si posvítí i na balík Windows Live (který je určen jen systémy Windows).

 

21. 1. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...