Úvod > Články > Trendy pro rok 2008

Trendy pro rok 2008

Minulý rok s novinkami nijak nešetřil, největším hitem byl pravděpodobně dlouho očekávaný iPhone. Ani letošní rok zřejmě nebude pozadu. Pokusme se tedy nahlédnout do křišťálové koule.

Bezdrátové sítě zůstanou i nadále primárně v rukách dnešních operátorů. O novém 700 MHz spektru se mluvilo celý minulý rok a do aukce se přihlásily nejen očekávané firmy jako Google, ale i ty neočekávané (jako Chevron). Nejagresivněji si ale na aukci povedou Verizon a AT&T.

Objeví se první mobil pro Android – taiwanská firma HTV slíbila, že jako první představí mobil pro mobilní platformu Android, se kterou přichází Google. Řada dalších výrobců bude následovat.

Fotografiím bude u mobilů věnována ještě větši pozornost. Nokia N95 je s 5 Mpx fotoaparátem první vlaštovkou, slibující, že fotografie z mobilu přestanou být špatným vtipem. V minulém roce získaly mobily s kamerou na některých trzích většinu, ve Spojených státech jim již patří přes 60 procent trhu.

Ve větší míře se začnou objevovat reklamy na mobilních telefonech. Řada firem jako Yahoo, Google a Microsoft koupila společnosti specializující se na mobilní reklamy. Většina odhadů vidí skutečný nástup těchto reklam v druhé polovině roku.

WiMax se konečně objeví v komerční podobě. Americká společnost Sprint na tuto technologii vsadila kalhoty, klasických zákazníků ubývá -  alarmujících 10 procent měsíčně - a do WiMaxu investovala miliardy. V tomto roce bude konečně spuštěn komerční provoz. A pozadu nezůstává ani Čína.

V bezdrátovém slovníku se bude stále více objevovat slovo „otevřený“ –  spektrum 700 MHz bude otevřené. Američtí poskytovatelé sice proti tomu bojovali ze všech sil, když ale do arény vstoupil Google, boj vzdali.

Nokia konečně zatáhne za software – Nokia přesunula část firmy do Silicon Valley, nakoupila některé softwarové firmy, slibuje spustit portál Ovi a mobily vybavit solidnějším softwarem. Polykání dalších firem bude pokračovat.

Objeví se více dotykových displejů – iPhone byl sice největším hitem, ale existovaly i další příklady – Touch od HTC nebo Voyager a Venus od Verizon Wireless. Tento trend bude pokračovat, na tento rok se dokonce odhaduje 100 miliónů prodaných mobilů s dotykovým displejem.

1. 2. 2008

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...