Úvod > Články > Ochrana Vist zase prolomena

Ochrana Vist zase prolomena

A další novinky uplynulých dní: Velká Británie: zákon o odpojování pirátů ― Intel čelí vyšetřování ― Prodejnost DVD: padají rekordy ― a více...

Ochrana Vist zase prolomena

Jak možná víte, Microsoft sliboval pirátům, že jejich nástroje k otevření systému Windows Vista budou po vydání prvního servisního balíku potlačeny a že ukrást Windows bude o to složitější. Nový servisní balík ― který je již hotov ― opravdu ruší některé rozšířené nástroje, pomoci kterých lze z nelegální kopie udělat „pravé Windows“, ale rozhodně ne všechny. Někteří uživatelé totiž na svých blozích píší o tom, že Windows Vista SP1 se dají bez problému aktivovat pomocí velice rozšířeného nástroje jménem Vista Loader, který emuluje prostředí OEM BIOS výrobců počítačů. Kromě toho mají existovat jeho různé modifikace, pomocí kterých lze emulovat OEM prostředí mnoha typů. Přitom podobný nástroj Paradox OEM BIOS byl zneškodněn…

Sun kupuje VirtualBox

Společnost Sun Microsystems pokračuje v nákupech. Poté, co z kraje letošního roku odkoupila databázi MySQL AB, se teď vrhá do oblasti virtualizace. Kupuje společnost InnoTek, výrobce slavného virtualizačního nástroje VirtualBox. Ten je multiplatformní (existuje jak pro Windows, tak i pro Mac OS X a unixové systémy Linux či OpenSolaris), a je tak vhodný i pro nasazení na serverech, kde virtualizace hraje velkou roli.

Celý obchod by se měl dokončit během letošního roku. Sun tak očividně chce postavit silnějšího konkurenta pro společnost VMware, která vyrábí stejnojmenný produkt.

O praktickém použití VirtualBoxu na desktopu jsme na našem serveru psali v prosinci. Více v článku Druhé, třetí PC zdarma v jednom? Ano, pro všechny.

Yahoo! nabídku Microsoftu odmítlo

Tolik diskutovaná akvizice Microsoftu a Yahoo stále nemá rozřešení. Yahoo oficiálně odmítlo nabídku Microsoftu 31 dolarů za akcii; nabídka je dle managementu Yahoo neadekvátní a Yahoo žádá víc.

Jak možná víte z jednoho nedávného článku (Probíhá válka nejen o internet), v době, kdy Microsoft přišel se svou nabídkou, nadhodnotil cenu akcií o více než šedesát procent. To samozřejmě platilo jen v tu chvíli, brzy na to se jejich hodnota zvedla (dnes se pohybuje kolem 30 dolarů). Yahoo tedy logicky žádá více a padají čísla kolem 40 dolarů, což je prý minimální hodnota, která přichází v úvahu.

Ačkoli Yahoo nabídku Microsoftu odmítlo, redmondská společnost se nevzdává a zvažuje další kroky. Teď má ještě možnost se obrátit přímo na akcionáře.

Původní návrh se Yahoo může zdát nízký i proto, že část kupní ceny chtěl Microsoft uhradit vlastními akciemi ― a jejich hodnota je proměnlivá.

Podle analytiků by Microsoft měl v další fázi, pokud má opravdu zájem, začít s nabídkou 35 dolarů za akcii. Ovšem problém je ten, že vyšší částka znamená vyšší úvěr, který by si Microsoft musel vzít od bank, což by vzhledem k problémům na americkém trhu nemuselo být snadné.

Velká Británie: zákon o odpojování pirátů

Jak si možná vzpomínáte, francouzský prezident Sarkozy na konci listopadu loňského roku podpořil dohodu mezi francouzskou vládou, poskytovateli internetu a vlastníky autorských práv k filmovým a hudebním dílům, jejíž součástí je právo poskytovatele odpojit piráty od internetu.

V současnosti se stejným návrhem zabývá vláda Velké Británie, kde má vejít v platnost právní úprava, která na principu "třikrát a dost" bude dávat poskytovatelům připojení právo své zákazníky, kteří porušují autorský zákon, odpojovat. Poskytovatelé vlastně nejen že budou moci tohle dělat, ale rovnou budou muset. Pokud by totiž na výzvy protipirátských organizací nereagovali, mohli by se sami stát terčem žalob.

Jak to bude se sdílenými IP adresy, zneužitím WiFi připojení a dalšími technickými problémy, to se ještě ale neví.

Intel čelí vyšetřování

V posledních dnech se médii rozšířily dvě zprávy ohledně právních problémů společnosti Intel, lídra ve výrobě procesorů.

Úředníci Evropské komise před několika dny, 12. února, provedli v mnichovské pobočce Intelu razii. Evropská komise tuto americkou společnost vyšetřuje pro zneužívání dominantního postavení na trhu.

A o co hlavně jde? Předně o podezření, že Intel ovlivňoval svým chování trh s procesory tím, že výrobcům počítačů nabízel velké slevy na své produkty a rovněž jim měl platit za zpoždění či úplné zrušení produkce počítačů osazených procesory konkurenční společnosti AMD. Za to Intelu hrozí pokuta ve výši kolem jedné miliardy amerických dolarů.

Jak agentura Reuters dále informovala, k další razii došlo i v sídle německého obchodního řetězce MediaMarkt, jenž nabízel výhradně počítače na platformě Intel.

Trošku nepochopitelné ovšem je, že Evropská komise obvinění Intelu sdělila už loni v červenci, ale k razii došlo až nyní. Nečekaně.

Další obvinění se na Intel sneslo v souvislosti s procesory Core 2 Duo, jež jsou na trhu od loňského léta. Organizace WARF starající se o patenty University of Wisconsin-Madison podala na Intel žalobu kvůli údajnému porušení deset let starého patentu patřícího této univerzitě, patentu, který se týká technologie pro zvýšení výkonu a rychlosti procesorů ―  technologie měla být použita právě v procesoru Core 2 Duo. Univerzita žádá zastavení prodeje tohoto procesoru, uhrazení vzniklé škody a rovněž chce peníze za použití patentu.

Prodejnost DVD: padají rekordy

Podle DVD Group.cz v České republice rekordně stoupla prodejnost filmových titulů na DVD nosičích. Za rok 2007 se prodalo o třináct procent více kusů než v roce 2006. V obchodní síti dokonce o osmnáct procent.

Za loňský rok činila tržba z DVD filmových disků více než 672 milionů korun ― oproti roku 2006 se tržba zvedla o více než 115 milionů korun.  Nejprodávanějším titulem byl podle DVD Group.cz film Shrek Třetí, na druhém místě Harry Potter a Fénixův řád a na třetím místě se v prodejnosti umístil třetí díl série Piráti z Karibiku.

Nenaplnily se ani natolik katastrofické předpovědi s „upirátěnou“ kopií Svěrákových vratných lahví, protože tento snímek se stal vůbec nejprodávanějším českým filmem.

18. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...