Úvod > Články > Evropští Zelení bojují za stahování a p2p sítě

Evropští Zelení bojují za stahování a p2p sítě

A další novinky uplynulých dní: Microsoft uvolnil XP SP3 RC2 pro veřejnost ― ICQ už používají 2 miliony Čechů ― Toshiba prohrála. HD DVD končí ― Google chce Photoshop na Linuxu ― a více...

ICQ už používají 2 miliony Čechů

Známá síť pro výměnu rychlých zpráv a volání z počítače na počítač v Česku slaví další úspěch. V lednu se počet tuzemských uživatelů ICQ dostal přes hranici dvou milionů. Po Německu a Rusku je to třetí nejvyšší počet mezi všemi zeměmi na světě. Podle zástupců Atlas.cz za tím stojí zejména historické důvody a spolupráce právě s tímto portálem, protože během doby spolupráce se počet českých uživatelů zdvojnásobil.

„ICQ se snaží stále vylepšovat možnosti komunikace své komunity a dodat ta nejlepší řešení tak, aby každodenní život na ICQ probíhal skutečně hladce,“ říká Ofer Oved, viceprezidentka ICQ.

100 miliard minut provolaných se Skype

U "kecálků" ještě chvíli zůstaňme. Známý program Skype a stejnojmenná síť totiž také může slavit jedno pěkně kulaté jubileum. Touto sítí proteklo více než 100 miliard minut volání, o což se od roku 2003 postaralo 276 milionů registrovaných uživatelů.

V tiskové zprávě to zástupci Skype okomentovali vcelku neotřele a pohráli si s převodem jednotek: "Toto neskutečné číslo odpovídá jedné minutě bezplatného hovoru uskutečněného každým mužem, ženou a dítětem, kteří se kdy procházeli po Zemi! Abychom se na to podívali z jiné perspektivy, Skype je na trhu asi 4,5 roku (zhruba 2 365 200 minut). Přesto lidé použili Skype k rozhovorům o délce více než 69 444 444 dní (více než 190 258 let). Vraťte se o 150 000 let do minulosti ― pokud by si tehdy začali povídat přes Skype mamut a šavlozubý tygr, kecali by spolu ještě dnes... a ještě dalších 40 258 let!"

EU investovala 15 milionů eur do nové generace BitTorrentu

Asi to leckomu na první pohled bude znít divně, ale Evropská unie investovala patnáct milionů euro do vývoje nového bittorrentového klienta (určeného pro výměnné p2p sítě). Dalšími čtyřmi miliony euro do projektu přispěli partneři.

Před nedávnem odstartovala evropská kampaň I Wouldn't Steal (Nekradl bych), za kterou stojí Zelení/Evropská svobodná aliance a která má podpořit p2p sítě a bojovat se lživou propagandou protipirátských organizací. Podpora nového klienta je tak dalším krokem ve snažení politiků.

Za vývojem nové p2p technologie, zvané P2P-Next, stojí autoři "sociálního" bittorrrentového klienta Tribler. Mezi partnery nejzvučnějších jmen patří britská BBC, která pomocí nového bittorrentového klienta chce vysílat své televizní programy. Dalšími partnery jsou European Broadcasting Union, Lancaster University, Markenfilm, Pioneer Digital Design Centre Limited a VTT Technical Research Centre of Finland.

Opera vydala verzi 9.26 a blíží se i mobilní 9.5

Společnost Opera Software ASA v současnosti pracuje na dokončení dvou dlouho očekávaných produktů ― webových prohlížečů verze 9.5 pro desktop i mobilní telefony.

Opera 9.5 (Kestrel) pro osobní počítače je sice dostupná ve zkušební beta verzi široké veřejnosti, ale mnohé chyby testovacích sestavení ještě stále brání jejímu plnému nasazení. Nejnovější "snapshot" je z 22. února a opravuje spoustu předchozích chyb. Více na blogu vývojářů, kde najdete i odkaz na stažení.

Opera Mobile 9.5 má být revolučním prohlížečem pro mobilní zařízení s operačními systémy Windows Mobile i Symbian. Ta už taky údajně prosákla na internet, ale podle prvních ohlasů ještě stále trpí vysokými nároky na systémové prostředky.

Nicméně vývojáři Opery nezahálejí, ani co se současných stabilních verzí týče, a pro osobní počítače vydali Operu 9.26. Uživatel si ale žádných změn nevšimne, protože byly opraveny jen bezpečnostní díry a vylepšená byla i stabilita. Více na zmíněném blogu. Stahovat můžete i z domácí stránky produktu (pro systémy Windows, MacOS, Linux, FreeBSD, BeOS, Solaris, OS/2, QNX).

Microsoft uvolnil další XP SP3 pro veřejnost

Společnost Microsoft poskytla široké veřejnosti „druhého kandidáta na vydání“ třetího servisního balíku systému Windows XP. XP SP3 RC2 je ke stažení (jen v anglickém jazyce) přímo na stránkách Microsoftu. Ne však jako samostatný balíček, ale prostřednictvím Windows Update; na webu Microsoftu si uživatel může stáhnout pouze malý soubor, který zařídí, aby se třetí servisní balík v aktualizacích ukázal.

Podle poznámek k vydání byly vylepšeny hlavně síťové funkce (jako Black Hole Router Detection), přehled ke zhlédnutí zde.

Toshiba prohrála. HD DVD končí

Válka formátu skončila. Zvítězil Blu-Ray, HD DVD zmizí z obchodů. Sice se nejprve hovořilo o tom, že Toshiba ukončí jen vývoj svého HD formátu, ale nyní se rozhodla skoncovat i s výrobou a obchodem. Chce tím předejít ztrátám, které by je dle analytiků skutečně neminuly. Podpora už prodaných přehrávačů a rekordérů ― asi u jednoho milionu spotřebitelů ― bude ale zajištěna. Za smrtelnou ránu, která byla zasazena formátu HD DVD, je označován překvapivý krok hollywoodského filmového studia Warner Bros., které počátkem ledna vyjádřilo plnou podporu Blu-Ray a oznámilo zastavení produkce snímků na discích HD DVD. Přitom Warner Bros. stál od počátku právě u HD DVD.

Google chce Photoshop na Linuxu

Společnost Google je známá svou podporou, třebaže ne příliš přímou či hlasitou, opensourcových řešení včetně Linuxu (nebo spíše hlavně Linuxu). Teď zadala společnosti Codeweavers, v níž pracuje i tvůrce populárního programu Wine a která vyvíjí komerční odvozeninu CrossOver, aby více zapracovala na podpoře Photoshopu. Google to zdůvodňuje tím, že spousta uživatelů se brání migraci z Windows na Linux právě kvůli špatné kompatibilitě Photoshopu s Linuxem.

25. 2. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...