Úvod > Články > Nudíte se? Dejte se na kupování lidí!

Nudíte se? Dejte se na kupování lidí!

Sociálně síťovací web Facebook, který patří k absolutní špičce ve svém odvětví, získává pomalu ale jistě svoje místo na slunci i v České republice. Zatím sice nedosahuje popularity jako třeba v Americe, ale Čechů na něm potkáte stále víc.

Pokud Facebook vůbec neznáte, je třeba vysvětlit, že se jedná o sociální web - komunikační platformu, kde můžete jak poznávat nové tváře, tak se bavit se svými přáteli. Zatímco většina podobných sítí slouží skutečně pouze jako pavouk kontaktů a informací, Facebook se vydal cestou zábavy, což jej nejen oddělilo od konkurentů, ale také jej vyneslo daleko před ně. O popularitě Facebooku vás přesvědčí třeba mladý Brit Dick Trent, který se na Halloween převlékl za homepage právě tohoto webu.  

Proč je Facebook tak populární? Jako první totiž nabídl přidávání nejrůznějších aplikací, o jejichž užitečnosti sice nemůže být řeč, ale kdo by dnes od internetu čekal něco užitečného? Lidé se chtějí bavit, a právě proto je tu Facebook. Můžete být třeba upír, dozvíte se, která postavička ze Simpsonů byste byli, můžete házet po ostatních polštáře, v profilu vám poroste květina nebo zvíře, celému světu můžete prozradit, co čtete za knihy, jakého jste vyznání, co jste studovali a tak dál a tak podobně.  

K jednomu z největších hitů současnosti patří mezi uživateli aplikace Owned!, kde se dozvíte,  kolik stojíte a za kolik jste ochotni koupit ostatní uživatele. A právě Owned je jedna z aplikací, kde se nevyhneme zamyšlení o etice a o tom, kde končí zdravý rozum. 

V zásadě nejde o nic jiného než o fotografie lidí, které kupujete, ale sama aplikace je podávána jako fakt, že kupujete a prodáváte lidi a vlastní přátele. Cíl? V podstatě žádný, pokud nejste v skrytu duše otrokář, kterému současná společnost neumožňuje projevit kvality. Pak jde o to vlastnit co nejvíce lidí s co největší pořizovací a prodejní hodnotou. 

Každým koupením se zvyšuje cena prodané fotografie. Logické. Peníze vyděláváte i prohlížením lidského katalogu, kde můžete filtrovat pohlaví a věk. Jak snadné. Ošklivého kamaráda koupíte za sto dolarů, krásnou kamarádku někdy i za stovky tisíc. Jsou to sice jen herní peníze, ale přepočítáme-li je na čas strávený klikáním, který byl potřeba k tak závratným cifrám, začnou vstávat vlasy na hlavě hrůzou. 

Přesto i takto „úchylná“ aplikace může sloužit k poučení. Pokud se začnete probírat desítkami tisíc fotografií neznámých tváří, začnete si všímat schematického chování uživatelů. Krásné ženy vkládají nejvíce fotografií. Ženy, které nejsou tak krásné, se snaží celému světu dokázat, že každé zboží má svého kupce a mohou-li, dokazují to svatebními fotografiemi. Ty bez manžela vloží alespoň svého psa nebo kočku. 

Jako by to vše nebylo dost podivné, vyvstává v současnosti stále diskutovanější otázka soukromí a ochrany informací. O tom, že jsou lidé schopni prozradit o sobě na podobných webech prakticky cokoli, se už napsalo hodně. Facebook ale přinesl modifikaci - zatímco v reálu by se většina uživatelů nenechala cizím člověkem vyfotit ani za cenu vlastního života, zde, kde není nic snazšího než získat další soukromé informace, vkládají jednu fotku za druhou. 

Pokud bychom pominuli zneužitelnost fotografií samotných uživatelů, kteří vkládají obrázky na vlastní nebezpečí, dá se už jen stěží pochopit a omluvit poslední trumf zejména ženské uživatelské poloviny aplikace Owned - vkládání fotografií svých dětí.  

Celá aplikace se pak mění v jeden velký katalog nejen pro klasické šmírování, ale i pro pedofily, kteří získají zcela bezplatně portfolio usměvavých a veselých dětí v nejrůznějších pozicích, polohách a věku. Kam se poděla lidská soudnost matek, které své děti s hrdostí vystavují na odiv, se lze jen dohadovat. 

Jako třešničku na dortu představme poslední zajímavou funkci aplikace Owned! Jedná se o „lidský dar“. Po vzoru otrokářských společenstev můžete nyní zakoupit svého otroka, připsat k němu věnování, vybrat krabici a mašli, do níž bude zabalen, a poslat jej někomu ze svých přátel. No nekupte to za ty peníze! 

6. 3. 2008

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...