Úvod > Články > Cloudové služby vám pomohou s uložením dat a ještě ušetříte

Cloudové služby vám pomohou s uložením dat a ještě ušetříte

Cloudové služby nabízejí novodobá výhodná řešení, jak pro podniky, tak i pro jednotlivce. Jestliže některou z nich využijete, dostanete se snadno přes internet ke svým aplikacím a souborům a ušetříte na investicích do softwarového i hardwarového vybavení.

Cloudové služby vám pomohou s uložením dat a ještě ušetříte

Poskytovatelé cloudových služeb vám mohou bezplatně nabídnout prostor pro vaše data a zálohy. Cloudem mohou být například i e-mailové schránky umístěné na Seznamu nebo Gmailu. Do cloudu vstoupíte přes speciální softwarovou aplikaci nebo přes webové rozhraní a můžete se tak dostat ke svým souborům kdekoli na světě. Jednou z výhod je, že nemusíte vlastnit a investovat do velkých datových úložišť a nakupovat velké disky, ať už klasické nebo záložní. Zařízení, na kterém pracujete, nemusí být ani příliš výkonné.

O zpracování dat se starají vzdálené servery, jejichž výkon bývá často mnohonásobně vyšší než ve vašem zařízení a použité technologie jsou neustále inovovány. Mezi populární cloudová úložiště patří například Dropbox, Microsoft SkyDrive a ukládat soubory lze i do Dokumentů Google.

Jak to funguje?

Tyto služby fungují v podstatě obdobně, podívejme se nyní na program Dropbox. Je to vlastně webový disk a jakýkoliv soubor, který do něj vložíte, je ihned přenesen na další počítače a telefony, které máte s Dropboxem propojeny. Veškeré provedené změny jsou synchronizovány, takže své soubory najdete v takovém stavu, v jakém jste je naposledy zavírali. Použitím Dropboxu dosáhnete výrazných úspor do počítačového vybavení, zlepší se spolupráce uvnitř firmy i komunikace s přáteli. Službu Dropbox, stejně jako většinu podobných, lze využívat zdarma pouze s omezeným úložným prostorem. Více prostoru pro soubory získáte za poplatek.

Dropbox je asi nepopulárnější cloudová služba

V této souvislosti je dobré upozornit na cloudovou službu NETGEAR ReadyDROP, jenž nabízí zcela zdarma neomezenou úložnou kapacitu a počet uživatelů a postará se o bezpečné ukládání dat do vlastního privátního cloudu uživatele. Všechny soubory, uložené prostřednictvím této služby jsou rovněž automaticky synchronizovány do všech zařízení s povoleným přístupem, takže je můžete upravovat, ukládat a přistupovat ke svým datům z kteréhokoli podporovaného zařízení.

Na závěr je dobré ještě dodat, že výhodou webových úložišť obecně je, že veškerá data, která zde sdílíte, jsou nejen synchronizována mezi různými počítači, ale také zálohována na serveru. Pokud byste tedy vinou technické chyby vašeho pevného disku či krádeže počítače o data přišli, máte je uložena na internetu a můžete si je z něho zase stáhnout.

24. 3. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikaceostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...