Úvod > Články > Jak jsme byli spokojeni s Připojením bez kabelu od Vodafone?

Jak jsme byli spokojeni s Připojením bez kabelu od Vodafone?

Již nějakou dobu je v nabídce našich tří největších mobilních operátorů služba internetové připojení bez kabelu. Dostala jsem příležitost si po určitou dobu vyzkoušet službu od mobilního operátora Vodafone.

Jak jsme byli spokojeni s Připojením bez kabelu od Vodafone?

Testování internetového Připojení bez kabelu od společnosti Vodafone jsem začínala s velkým napětím. Již před pár lety jsem měla první příležitost získat internetové připojení od tohoto mobilního operátora, které nakonec skončilo velkým zklamáním.

Žiji ve středně velké obci a tenkrát bohužel signál přes připojení 3G USB Modem nebyl dostatečně silný a byla jsem nucena službu vrátit a hledat jinou variantu. Od té doby uběhlo již několik let a operátor uvádí, že nyní zvládne pokrýt až 98 % domácností.

Mě se nyní od Vodafonu dostal do ruky LTE router B3000 a SIM karta s aktivním datovým tarifem Připojení bez kabelu. Nyní si tedy mohu vyzkoušet a ověřit, jak si v naší oblasti Vodafone stojí a jak své služby vylepšil. Obstojí či přijde opět zklamání? Po kladném ověření pokrytí signálu v místě mého bydliště se s radostí pouštím do testování této služby.

Rozbalení a první dojem

Po rozbalení krabice se mi do ruky dostává bílá krabička, na můj vkus docela velká, po designové stránce se nekoná žádné velké překvapení.

Krabice kromě LTE routeru Huawei B3000 dále obsahuje ethernetový kabel, napájecí kabel a dvě příručky. Jedna uživatelská a druhá o bezpečnosti.

Samotná instalace modemu není nijak obtížná. Chvíli mi sice trvalo najít slot pro SIM kartu, která se ve finále nachází na boku modemu pod černobílou samolepkou. Slot není nijak chráněn uzávěrem, SIM karta se jednoduše do zdířky zasune. SIM kartu je nutné vkládat do vypnutého modemu. Poté stačí již jen zasunout napájecí kabel do modemu a poté do elektrické sítě. Nakonec jen zmáčknout tlačítko Power a modem začne pracovat. Po zadání hesla, které se jako u většiny jiných routerů nachází na zadní straně modemu, mohu vesele surfovat po internetu.

Vodafone B3000

Co vše je možné připojit

Na přední straně modemu v horní části se nacházejí stavové LED kontrolky s ukazatelem kvality signálu. K modemu je možné připojit přes Wi-Fi na ráz 32 zařízení a další 4 přes kabel. Jednotlivé sloty se nacházejí na zadní straně modemu. Dále je zde k dispozici USB port pro připojení tiskárny nebo také externího disku, který vám umožní sdílet soubory v rámci vaší domácnosti.

Modem umožňuje připojení k Turbo internetu od Vodafonu prostřednictvím datové sítě 3G nebo LTE. K rozeznání sítí slouží barevné rozlišení. Pokud svítí kontrolka modře, jste připojeni k síti LTE, pokud zelené, jedete na 3G. Připojit mobilní telefon, tablet nebo notebook není žádný problém. Veškeré změny nastavení routeru (změna hesla, nastavení režimu sítě atd.) lze provést jednoduše podle návodu. V mém případě jsem byla po celou dobu testování připojena přes nejrychlejší sít LTE.

Naměřená rychlost, dosah a síla signálu

K mému milému zjištění, kvalitní signál od Vodafonu již dorazil i k nám. Tentokrát je vše bez problémů a já můžu s radostí surfovat po internetu.

Samotný výrobce modemu neuvádí konkrétní vzdálenost dosahu signálu, ale mnou testovaný dosah byl velmi mile překvapující. Signál jsem neztratila ani na vzdálenost cca 100 metrů od modemu a načítání dat probíhalo bez problémů. To ale byla asi tak maximální vzdálenost. To jistě uvítají ti, kteří potřebují pokrýt signálem větší plochu než jen malý panelákový byt.

Rovněž jsem provedla měření rychlosti připojení. Vodafone uvádí rychlost 8/4 Mb/s. To umožňuje běžné působení na internetu a používání Skypu. Mnou naměřená průměrná rychlost se pohybovala na úrovni 5,35 Mb/s download a 3,65 Mb/s upload. Ve večerních hodinách byla rychlost pomalejší, v ranních a dopoledních hodinách o něco rychlejší. Navíc od půlnoci do šesté hodiny ranní je možné surfovat bez omezení rychlosti.

Bohužel ani Připojení bez kabelu nenabízí neomezené datové připojení. V rámci této služby je možné čerpat 30 GB, po vyčerpání tohoto množství se do konce zúčtovacího období omezí rychlost na maximálně 256 kb/s. Toto rychlostní omezení však neplatí pro běžné prohlížení stránek. Není však možné data po vyčerpání dokoupit.

Datový limit se počítá pouze ze stahování velkých souborů, P2P sítí, streaming videa atp. Od půlnoci do šesti hodin ráno je rychlost neomezená, nikoli ale FUP. Počítadlo běží i přes noc.

Obsah balení

Celkový dojem na závěr

Připojení bez kabelu od Vodafonu na mě v celku udělal dobrý dojem. Velice mě potěšila vzdálenost dosahu signálu v místě mého bydliště. Jelikož se jedná o modem určený k převozu, mohla by být velikost o něco menší. Rovněž jsem postrádala obal, do kterého by bylo možné modem dát v případě převozu.

Nenároční uživatelé, kteří na internetu netráví řadu hodin a nemusí stahovat velké objemy dat, jistě uvítají tuto službu. Na chalupu je naprosto dostačující, i když cena by mohla být o něco málo nižší.

Připojení bez kabelu je možné si ji pořídit za měsíční poplatek 449 Kč a zároveň k tomu modem Huawei B3000 s měsíčním poplatkem 100 Kč po dobu dvou let. V současné době Vodafone nabízí za stejnou cenu novější verzi Wi-Fi modemu Huawei LTE CPE B310, který ale nabízí pouze jeden LAN port, ale o tom zase příště.

Huawei LTE CPE B310

Dostupnost služby Vodafone Připojení bez kabelu

Pokud vás Připojení bez kabelu zaujalo, můžete si na vaší adrese proměřit dostupnost této služby. Díky rozšiřování LTE sítí operátor ke konci roku 2015 garantoval až pokrytí 98 % domácností.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    2. 2. 2016

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    3GLTEpřipojení k internetuVodafone

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     

    Přečtěte si také

     

    Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

    Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

    Nejčtenější články

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...