Úvod > Články > Jak jsme využívali mobilní telefony na Štědrý den a na Silvestra 2021?

Jak jsme využívali mobilní telefony na Štědrý den a na Silvestra 2021?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu ale jistě přesouvají do online prostoru. Počet odeslaných SMS u všech operátorů klesá, počet hovorů ale zatím zůstává stejný.

Jak jsme využívali mobilní telefony na Štědrý den a na Silvestra 2021?

Štědrý den 2021

Během Štědrého dne letos spojila síť Vodafonu téměř 12 miliónů hovorů a přenesla přes 7 milionů SMS. V porovnání s předchozím rokem šlo o 11 % nárůst v počtu hovorů, a to i přesto, že celkový objem poklesl o 12 %. Češi tedy volali kratší dobu než v roce 2020. Špička přitom byla mezi 10. a 11. hodinou.

Počet SMS z mobilů a aplikací v síti Vodafonu poklesl o 21 % a počet MMS o 24 %. Důvodem byl nárůst datových služeb, v porovnání s předchozím rokem dokonce o 34 %.

Stejný trend zaznamenalo i O2, podle kterého Češi během Štědrého dne volali a textovali méně než v předchozím roce. Zákazníci modrého operátora uskutečnili 24. prosince téměř 14 milionů hovorů (o 4 % méně než loni) a poslali 12,2 milionu SMS (o 13 % méně než loni) a 393 tisíc MMS (o 21 % méně než loni).

Také u O2 byl nejvytíženější čas pro volání a odesílání SMS mezi 10. a 11. hodinou. Přibylo ovšem vánočních přání poslaných přes sociální sítě, messengery a e-maily.

Největším rekordmanem je přitom aplikace Whatsapp, u které došlo k meziročnímu nárustu v objemu přenesených dat o 70 %," říká Kateřina Mikšovská, tisková mluvčí O2.

 

Silvestr 2021

Na Silvestra pak využívali zákazníci O2 datové služby o 30 % více než v roce 2020. V síti modrého operátora se pak během poslední noci roku 2021 spojilo 16,4 milionu hovorů a přeneslo 7,6 milionu SMS a 214 tisíc MMS. Počet hovorů meziročně poklesl o 0,8 %, počet SMS o 8 % a počet MMS o 16 %.

U Vodafonu vzrostlo využití datových služeb o 25 %. Dále se uskutečnilo téměř 17 milionů hovorů a přeneslo více než 5 miliónů SMS zpráv. Stejně jako na Štědrý den vzrostl počet hovorů, ale snížil se jejich celkový objem, a tedy se zkrátila délka volání.

V síti T-Mobilu se uskutečnilo 21,7 milionů hovorů (o 1,6 % méně než loni) a odeslalo 7,2 milionů SMS (o 11 % méně než loni) a 178 tisíc MMS z mobilů (o 14 % méně než loni). Nárůst spotřebovaných dat zaznamenal magnetový operátor pouze ve výši 5 %.

Datový provoz během posledních hodin loňského roku byl nejsilnější byl mezi 21:00 - 22:00, přičemž oproti loňskému roku v tomto čase znamenal pokles o 1.4 %. Celkový objem přenesených dat meziročně vzrostl o 5 % na 1,845 TB a potvrdil trend rostoucí spotřeby mobilních dat,“ stojí v tiskové zprávě T-Mobilu.

3. 1. 2022

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

O2T-MobiletelekomunikaceVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

 

AI nástroje umožňují generovat zavádějící politické fotografie

Američtí výzkumníci testovali možnost vytváření fotografií pro šíření dezinformací souvisejících s volbami. Nástroje...

 

ÚOHS schválil prodej SAZKAmobilu společnosti Vodafone

Vodafone na konci minulého roku oznámil koupi virtuálního operátora SAZKAmobil. Nyní transakci schválil Úřad pro...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...