Úvod > Články > Facebook je stále větším nebezpečím

Facebook je stále větším nebezpečím

Ještě před rokem, dvěma by asi nikdo z nás netipnul, že právě tato sociální síť pojme téměř desetinu světového obyvatelstva. S přibývajícími uživateli a službami také přibývají rizika této sítě, která nejsou hned všem uživatelům patrná.

Nerad bych zde rozšiřoval paniku z moru jménem Facebook, nerad bych hlásal k širému lidu, že za touto sociální sítí stojí Matrix a že jsme se dočkali způsobu, kterak mocní ovládají davy. Zkusme se na Facebook podívat střízlivým a racionálním pohledem nezaujatého uživatele, který se snaží více Facebook pozorovat zdáli, než budovat svůj profil a využívat služby této nejoblíbenější sociální sítě naplno. 

Ve světě využívá Facebook více než 300 milionů lidí, v České republice jde zhruba o 10 procent celé populace včetně nemluvňat (jakože i ty mají kolikrát díky rodičům svůj profil). Můžete si myslet, že jde o celkem vysoké číslo, ale například v USA využívá různé sociální sítě celá polovina populace.

Nechť žije závislost

Lidé si na Facebook zvykli. Je tématem nejen mladých lidí, kteří jej berou stejně samozřejmě jako například televizi, ale dostal se také do diskusních kroužků starší populace a seniorů. Na lavičkách v parku tak člověk stále častěji zaslechne o hospodaření na FarmVille, než slyší o nemocech a vyšetřeních u lékařů. Horší je, že mnoho lidí má na tuto síť již vybudovánu závislost. Pokud nenakrmí včas rybičky, pak mají celý den špatnou náladu. Když jedou na dovolenou, tak předají kompetence v Mafia Wars jinému uživateli. Ač chceme nebo ne, Facebook nás stále více ovlivňuje, někteří lidé po příchodu z práce místo dosavadního kafe a novin otevírají Facebook.

Zaměstnavatelé začínají Facebook blokovat

Nového zájmu široké veřejnosti si povšimli také zaměstnavatelé. Provoz sítě směr webové servery Facebooku se pouze v naší společnosti za poslední rok zněkolikanásobil. Na akci odpověděla reakce – blokace jakékoli adresy s přídomkem facebook.com. A reakce uživatelů na sebe nedaly dlouho čekat. Hned další pracovní den se děvčata na helpdesku mohla přetrhnout, aby vysvětlila lidem, že Facebook v práci nepůjde a tečka. Chytřejší lidé kontaktovali bokem jednotlivé ajťáky, aby našli skulinku v systému. Bohužel Facebook jsme zablokovali všem - včetně IT pracovníků. A v dalších firmách jsou jistě podobné kroky na pořadu dne.

Manipulujeme s davy

Na Facebooku se vyskytují lidé, kteří mají pramalou představu o validitě informací na internetu a pojmy jako hoax jim nic neříkají. Extrémně důvěřiví lidé pak snadno přijmou myšlenku, že některá skupina na Facebooku skutečně pošle dárky Haiti, když se k ní přidají a pozvou všechny své přátele, nebo že účastí v další skupině změní vzhled a chování Facebooku. Skupin přibývá jako hub po dešti, lidé se přidávají a hromadně posílají pozvánky k účasti na tom či onom. Situace začíná být pomalu horší než v případě „kvalitních“ přeposílaných e-mailů. Uvěřit tomu, že Facebook bude zpoplatněn, je stejné, jako uvěřit, že se bude platit za ICQ nebo koukání na billboardy.

Jak „efektivně“ utratit peníze

Facebook se stal také nevídanou možností, kterak utratit peníze. Dvanáctiletý Brit z rodinných kreditních karet vyčerpal zhruba 900 liber, tedy nějakých 27 000 korun, ve hře FarmVille. Za reálné peníze se totiž dají na Facebooku koupit ty imaginární. Například si můžete dokoupit žetony pro poker nebo zlaťáky ve hře Mafia Wars. Využitím reálných peněz tak rychleji postupujete ve hře a můžete ukázat svému okolí a spoluhráčům, jací jste dobří. Na podobném byznysu jsou založeny všechny hry společnosti Zynga, ale také dalších výrobců. Platit lze jednak kreditní či debetní kartou nebo pomocí oblíbených systémů, jakým je kupříkladu PayPal.

Facebook na cestách

Zejména mezi mládeží zažívá boom také mobilní Facebook. Přes mobil snadno zaktualizujete svůj status nebo komentujete události na hlavní straně. Přímo z výletu pak do „fejsu“ uložíte nové fotografie a definujete k nim popisy. Facebook je zkrátka všudypřítomný. Mobilní operátoři si mnou ruce, neboť mobilní datové tarify asi nikdy nebyly tak oblíbené jako v této době sociálních sítí a mobilní komunikace.

Závěrem

Facebook začíná nahrazovat nejen bohulibou zábavu, jakou je čtení knih, ale lidé často raději chatují na sociální síti, než aby si vyšli do kina nebo s přáteli do restaurantu. Facebook je modlou nejen mladých puberťáků, ale je klíčovým bodem diskuse seniorů či chlapů u piva. Je jen otázkou, zda jsme toto opravdu chtěli a zda je to dobře. Necháme se ovládat virtuálním prostředím? Budeme trávit hodiny u PC bez výletů do přírody a četby knih? Na tyto otázky si musíme odpovědět každý sám.

1. 5. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...