Úvod > Články > Zakladatel Googlu: Facebook a Apple jsou hrozbou internetu

Zakladatel Googlu: Facebook a Apple jsou hrozbou internetu

Sergej Brin, spoluzakladatel společnosti Google, řekl, že pro internet a internetovou svobodu jsou třemi největšími hrozbami Facebook, Apple a národní vlády cenzurující obsah a sledující své občany. Google je jednou ze společností, která zastává principy tzv. síťově neutrality -- nulových zásahů korporací a vlád do přístupnosti obsahu webu a kvalit internetu (kvality připojení, fungujících protokolů, přístupnosti obsahu apod.).

A Sergej Brin není jediný, který si tyto tři pojmy bere do úst -- například na podzim loňského roku si servítky na adresu Facebooku nebral další z vysokých představitelů Googlu, Vint Cerf. Ten se do Facebooku obul slovy, že Facebook je jak zamčená oplocená zahrada. Narážel tím na uzavřenou povahu Facebooku -- a uvedl, že dnešním trendem je flexibilita a otevřené standardy. Jedničku mezi sociálními sítemi označil za molocha, který jde ve šlépějích firem jako AOL a IBM, které na svou uzavřenost a rigiditu doplatily -- a Facebooku tak prorokuje krátkou budoucnost.

Sergej Brin, jeden ze zakladatelů slavné internetové společnosti, postoj Googlu v tomto směru potvrdil, když opět označil Facebook společně s Applem a státními vládami, které se snaží cenzurovat své občany, za největší nebezpečí pro internet a jeho budoucnost. Když už neoficiální slogan společnosti zní “Nebuďme ti zlí”... Brin zmínil Apple i proto, že dle něj je jeho silná kontrola nad aplikacemi pro jeho platformy, zhoubná. Platformy mají být otevřenější, aby se podporovaly inovace a vůbec celý rozvoj IT průmyslu.

Ostrá slova na adresu světových vlád přicházejí zrovna v době, kdy tytéž vlády (jejich různé webové stránky) čelí mnoha kybernetickým útokům různých aktivistických skupin, jako jsou známí Anonymous -- a to kvůli schváleným či chystaným legislativním změnám, které zásadně mění tvář (nejen) internetu a podle mnoha názorů a analýz porušují a omezují občanská práva.

Brin se opřel i do firem zábavního průmyslu, o kterých řekl, že při proklamované snaze o potírání pirátství stojí za narušováním soukromí občanů sledováním jejich komunikace a kontrolou nad tím, k čemu mohou a nemohou na internetu přistupovat.

Dále řekl, že kdyby Facebook existoval ještě před Googlem, Google by nikdy nemohl vzniknout. Důvodem je, že Google -- ostatně jako všechny další vyhledávače, jsou závislé na otevřeném Webu.

16. 4. 2012

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...