Úvod > Články > T-Mobile a VoIP

T-Mobile a VoIP

Britská společnost T-Mobile nabídla novou kombinaci služeb a cen nazvanou Web’n’Walk Professional a spolu s tím představila i novou datovou kartu využívající novou generaci služeb 3G.

Jedná se o čtyřpásmovou kartu HSDPA s integrovaným připojením pomocí Wi-Fi, navíc připojení na firemních přístupových bodech je 12 měsíců zdarma. Při podpisu smlouvy na 18 měsíců je karta zdarma, v případě 12 měsíců stojí 50 liber. V obou případech se platí měsíční poplatek 17 liber.

Nová cenová politika je ale poněkud záhadná, v rámci marketingové strategie se mluví o tom, že zde nebude žádné omezení na množství přenášených dat, ale při podrobném čtení nabídky zjistíme, že zde existuje měsíční limit 2 GB.  T-Mobile to šalamounsky vysvětluje tím, že prý 2 GB není omezení, ale férové množství, které může zákazník potřebovat. Při překročení „limitu“ se zákazník dočká varování a případného zpomalení rychlosti přenosu.

HSDPA je zatím ve stádiu testování a služba by měla být nabídnuta veřejnosti koncem léta. Slibovaná rychlost přenosu bude kolem 1 Mbit/s, koncem roku 2007 by měla dosáhnout 7 Mbit/s. Zdálo by se, že podobná rychlost bude ideální pro IM a VoIP, nicméně smlouva u služby Web’n’Walk Professional použití VoIP výslovně zakazuje. Pokud prý firma používání VoIP nebo IM zjistí, zruší smlouvu a odpojí jak SIM kartu, tak i  kartu pro Web’n’Walk Professional.

Firma původně obhajovala své rozhodnutí tvrzením, že VoIP ještě není dostatečně kvalitní nebo konzistentní služba na to, aby ji povolila pro svoji síť mobilních telefonů. Později ale marketingový manažer Rob Langton přiznal, že se jedná o čistě komerční rozhodnutí. Nová služba je více než dvakrát nižší než u konkurence a především je určena pro profesionály, kteří podle T-Mobile nemají o VoIP zájem. Zároveň ale dodal, že pokud se ozve dostatečný počet zákazníků, firma si své rozhodnutí může zase rozmyslet.

Toto nečekané rozhodnutí překvapilo i řadu analytiků, kteří se domnívají, že T-Mobile tajně připravuje vlastní službu VoIP a že ve chvíli, kdy se jí začnou zákazníci domáhat, vytáhnou VoIP klienta z rukávu. Pokud ostatní poskytovatelé budou VoIP i nadále podporovat, asi jim nic jiného nezbyde.

9. 6. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...