Úvod > Články > Zachrání Droid Motorolu?

Zachrání Droid Motorolu?

Americký výrobce mobilních telefonů Motorola se již delší dobu potýká s výraznými problémy. V minulém roce dokonce znepokojení akcionáři začali tlačit na CEO, aby celou společnost rozdělil na několik menších.

Ostatní divize (např. bezdrátová infrakstruktura, komunikační služby či kabelové set-top boxy) jsou na tom totiž z komerčního hlediska mnohem lépe, nežli jsou mobilní telefony. Zájemci se ale zatím nekonají.

Problémy se odrazily i na akciovém trhu, kde byl propad posledních let mnohem vyšší, než světová krize naznačovala. V poslední době se ale Motorola stala miláčkem Wall Streetu a hodnota akcií se v letošním roce více než zdvojnásobila.

Díky tomu si firma mohla dovolit gigantickou marketingovou akci podporující nový smartphone Droid, který by měl být firemní odpovědí na iPhone. Telefon, pracující s operačním systémem Android (Google), bude ve Spojených státech podporovat výhradně Verizon Wireless.

Jedná se o dotykový mobil o rozměrech 116 x 60 x 14 mm a hmotností 169 gramů. Na první pohled zaujme 3,7 palcový displej s rozlišením 480 x 854 pixelů, na němž si je možno nastavit vzhled výchozí obrazovky a který je navíc vybaven akcelerometrem a světelným senzorem. Pokud displej odsuneme do strany, objeví se celkem rozměrná klávesnice QUERTY. Díky tvaru tlačítek se na ní nepíše nejlépe, takže většina uživatelů raději sáhne po dotykové klávesnici na displeji.

Příjemný je pět megapixelový fotoaparát, vybavený čtyřnásobným digitálním zoomem, automatickým ostřením a dvojicí přisvětlovacích diod. Pod kapotou pracuje procesor Texas Instruments OMAP3430 s frekvencí 550 MHz, pro ukládání dat slouží předinstalovaná paměťová karta microSD s kapacitou 16 GB. Jelikož se jedná o OS firmy Google, nepřekvapí skutečnost, že mobil přijde s většinou obvyklých služeb této firmy.

Většina dosavadních recenzí byla celkem příznivá, i když o nějakém zabijáku iPhonu nelze ani v tomto případě mluvit. Motorola přitom nezbytně potřebuje komerční hit, protože poslední mobil, který mohl být označen jako významný a ještě k tomu cool, byl Razr, který se objevil již v roce 2004, což je v oblasti mobilních telefonů pravěkem.

Motorola se sice v posledním čtvrtletí vrátila k ziskům, ale prodej i nadále klesá, takže zlepšená finanční situace je spíše výsledkem úspor nežli komerčních úspěchů. Divize mobilních telefonů ztrácí již od začátku roku 2007. O tom, jak úspěšný Droid opravdu bude, se od samého počátku vedou spory.

Řada analytiků je přesvědčena o tom, že sázka na Google bude nakonec Motorolu mrzet. Hlavním důvodem úspěchů firem, jako je Apple či RIM, je totiž to, že nemusí dělat kompromisní řešení, zatímco Motorola vlastně vyrábí krabičku pro někoho jiného. Na tom sice není nic špatného, ale k dominantnímu postavení to nevede.

15. 12. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.