Úvod > Články > Zpátky do školy

Zpátky do školy

Prázdniny již dávno skončily, a tak je ten pravý čas podívat se po možnostech vlastního sebevzdělávání. Je jich samozřejmě celá řada. My se v článku zaměříme na zdarma dostupné nástroje, které učiní studium zábavné a efektivní. Zvláště se zaměříme na zajímavý Fresh Brain, populární výuku jazyků a nezapomeneme ani na rozšířený Moodle.

Vzdělávání není jen věcí dětí, ale celoživotním úsilím většiny z nás. Internet pak představuje ideální místo, kde je možné se vzdělávat i v oblastech, o kterých člověk neměl před několika lety vůbec tušení. Celá řada kurzů je bezplatná a je možné je absolvovat z tepla domova. Přitom nemusí jít nutně jen o rozšíření si kvalifikace, nebo obvyklé opakování si jazyků, ale o vzdělávání jako takové. Letité zkušenosti dokazují, že není obvykle úplně nejpodstatnější, v čem se vzděláváme, ale zda vůbec. Studium samo o sobě udržuje mozek v kondici a upevňuje vůli se sebou něco dělat.

V následujícím článku si proto představíme několik tipů na vzdělávání prostřednictvím internetu, které jsou zdarma dostupné každému.

Fresh Brain – vzdělání netradičně a zábavně

FreshBrain je zajímavý on-line projekt, který se snaží přistoupit ke vzdělávání netradičním a inovativním způsobem. Opouští formy klasické výuky běžných předmětů a snaží se zabývat tématy, která ve školách obvykle nedostávají tolik prostoru, kolik by si zasloužila.

Je zaměřen především na výuku nových technologií v oblasti informatiky – ať se jedná o grafiku, vývoj her či podobné zajímavé věci, dále je dán prostor životnímu prostředí, hudbě nebo tvorbě podnikatelských projektů. Pokud jste tak někdy měli ambice naučit se například skládat hudbu nebo malovat, jste na správné adrese.

Výuka je kombinací blokové a projektové činnosti. Obvykle je kurz rozdělen do kapitol, které musíte postupně procházet a plnit zadané úkoly. Ty jsou vám pak opraveny a pokud vše dobře jde, můžete následovat dalším dílem zvoleného kurzu. Pokud máte nějaký problém, můžete o něm diskutovat například v diskusním fóru. Postupuje se obvykle po menších krůčcích, takže s postupným získáváním znalostí by neměl být problém. Řada kurzů pak nabízí ke stažení i pomocné programy.

Nechybí zde ani motivační prvek. Pakliže se do komunity zapojíte, jste neustále „nuceni“ k nějaké činnosti. To je výhodné zvláště tehdy, když míváte problém s vytrvalostí. Nechybí ani spousta jednoduchých návodů a postupů. Projekt je sice primárně zaměřen na mladé studenty, ale pokud se v daných tématech neorientujete, může být zajímavým zdrojem vzdělání také pro vás.

Systém vydělává na tom, že nabízí také placené kurzy, ale těch není potřebné se zúčastnit. Také vy sami se můžete k systému vzdělávání připojit svými vlastními díly. Fresh Brain představuje ukázku toho, jak by mělo vzdělávání vypadat v budoucnu – sází na technologie, které mladí lidé běžně používají, na témata, která je zajímají, a nabízí zajímavou motivaci pro další rozvoj. Zajímavé je, že neodpadá koncept klasické třídy – můžete si zde vytvořit vlastní studijní kruhy, komunikovat s kamarády či blogovat.

Certifikujte se

Další zajímavou možností vzdělávání je absolvovat nějaký kurz, který vám vystaví certifikát. To je užitečné zvláště tehdy, když se musíte vzdělávat kvůli práci. Je asi pravdou, že většina on-line kurzů, které jsou zdarma, nebudou představovat rozhodující položky ve vašem životopise, ale na druhou stanu vám mohou pomoci, pakliže se o místo uchází více srovnatelných kandidátů. Certifikovaných kurzů je poměrně velké množství a mají značně rozdílnou úroveň.

Mezi rozhodně nejznámější patří Brainbench, který nabízí velké množství testů jak placených, tak těch zdarma dostupných. U některých je možné si navolit plán práce, projít si výuku a pak se nechat otestovat. První dva kroky lze samozřejmě přeskočit. Pak zde existují testy, které jsou zatím neúplné (beta), to znamená, že obsahují pouze test, nikoli samotný výukový materiál. Testy jsou zaměřeny především na oblast IT. Mimo to je zde velká skupina placených kurzů.

Podobných webů existuje celá řada. Pakliže potřebujte alespoň základně certifikovat nějakou svou dovednost, pak asi představují cestu, která je poměrně zajímavá a užitečná. Význam těchto kurzů je také v možnosti sebereflexe toho, jak na tom ve skutečnosti v daném oboru jste.

Kudy dál

Poměrně dobře je na tom výuka jazyků, především angličtiny. Na českém internetu lze zřejmě doporučit nejvíce výuku na Lidé, která nabízí mimo angličtiny i další jazyky, kurz digitální fotografie či počítačových dovedností. Pakliže se rozhodnete pro angličtinu, může být tento kurz vhodně doplněn materiály, které slouží k procvičení jazyka například na El·dům, který nabízí velké množství kurzů angličtiny a výborným způsobem se hodí na testování si znalostí gramatiky nebo získání návyků v akademické angličtině.

Další zajímavou možností je vytvořit si vlastní on-line kurz, na kterém budete vydělávat. Asi nejsnazší je sáhnout po výukovém prostředí Moodle. Do něj pak již stačí jen nahrát přednášky, testy, cvičení, dovolit diskusní fóra atp. Jedná se o robustní vzdělávací prostředí, které je vhodné i pro velice rozsáhlé projekty. A i samotnou tvorbou kurzů se sami mnohému přiučíte.

Pokud nemáte k dispozici vlastní server, nebo se vám nechce zatěžovat se instalací, můžete sáhnout po některém z Moodle hostingů, třeba i těch, které jsou nabízeny zdarma. Zde si dovolím upozornit především na dva zajímavé projekty. Prvním je e-Socrates, který nabízí hosting zcela zdarma a bez reklam. Pokud ale budete chtít kurzy zpoplatnit, pak jednak porušíte licenční ujednání a také to budete muset udělat prostřednictvím vlastního webu, neboť e-Socrates platby nepodporuje.

Druhou možností je NineHub. Ten do vašeho kurzu sice umístí reklamní baner, ze kterého nic nemáte, ale kurzy dovoluje zpoplatnit - a to dokonce tak, že vám umožní snadné umístění platebních kanálů přímo na web kurzu. Pak se není již třeba o nic starat a stačí čekat na studenty a zisky.

Jak je vidět, začátek školního roku přináší mnoho příležitostí, jak pro studium, tak pro možnost získat z něj i nějakou tu korunu. Záleží na každém, jak k němu přistoupí.

22. 9. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...