Úvod > Články > LTE údajně ruší televizní signál jen výjimečně

LTE údajně ruší televizní signál jen výjimečně

Na jaře loňského roku odstartoval provoz sítí LTE v pásmu 800 MHz. Tato technologie poskytuje vysokorychlostní připojení k internetu a tím zvyšuje kapacitu mobilních sítí. V poslední době se začaly množit stížnosti, že LTE ruší televizní signál. ČTÚ celou situaci šetří.

LTE s sebou nese řadu přínosů, ale ve výjimečných případech je příčinou rušení signálu. K rušení signálu dochází hlavně v blízkosti základnových stanic LTE pracujících v pásmu 800 MHz. Ty sousedí s horním okrajem kmitočtového pásma digitální televize.

Pravděpodobnost rušení příjmu se zvyšuje v oblastech příjmu televizních kanálů 59 a 60, v oblastech s nižší úrovní signálu DVB-T při použití aktivní pokojové antény, při použití televizní antény se zesilovačem signálu a také při nevhodné konfiguraci či závadě televizního anténního systému.

ČTÚ se snaží případům předcházet a zavedl řadu opatření. Jedná se například o stanovení povinného minimálně dvouměsíčního zkušebního provozu každé základnové stanice před jejím uvedením do trvalého provozu. Dále je nutností splnit technické parametry budované mobilní sítě v pásmu 800 MHz podle mezinárodní normy. ČTÚ také trvá na možnosti změnit technické parametry stanice na základě výsledků zkušebního provozu a uděluje operátorům povinnost předávat úřadu seznam základnových stanic aktuálně provozovaných ve zkušebním provozu. V případě nalezení nějakého problému jsou držitelé oprávnění nuceni učinit vše pro to, aby vzniklá komptabilita byla co nejdříve odstraněna. V případě nutnosti musí vypnout vysílací zařízení.

Úřad se snaží technickým problémům předejít také díky dalším opatřením. Patří mezi ně vytvoření pracovní skupiny složené ze zástupců operátorů televizních sítí, operátorů LTE a ČTÚ. Skupina má za úkol řešit problémy související s výstavbou sítí LTE. Dále úřad zřídil informační stránky zabývající se touto problematikou. K odstranění problémů s rušením signálu slouží také sdružení místních samospráv ČR, Svaz měst a obcí, Asociace krajů ČR a proškolené servisní firmy.

ČTÚ prověřuje všechny nahlášené případy a zjišťuje příčiny rušení. Při prováděném šetření se zjistilo, že ke konci května 2015 bylo 32% závad na straně přijímacích zařízení posluchačů, v 19% případů žádné rušení nebylo zjištěno a příčinou byla většinou nedostatečná úroveň signálu v místě příjmu a ve 49% je zjištěna jako zdroj rušení BTS LTE.

V červnu mírně vzrostl počet hlášení případů rušení příjmu televizního signálu v souvislosti s výstavbou sítí LTE. Úřad evidoval 417 přijatých podnětů, oprávněný však byl jen každý čtvrtý.

23. 7. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...