Úvod > Články > Microsoft si najal hackery

Microsoft si najal hackery

A další novinky uplynulých dní: Čínská vláda na web nasadila animované policisty ― TorrentSpy zavírá dveře před Amerikou ― Microsoft nakázal zavřít AutoPatcher ― a více...

Microsoft: Výpadek WGA nebyl výpadkem

Společnost Microsoft prohlásila, že problémy, které potkaly jejich servery starající se o ověření pravosti Windows, nebyly způsobeny žádným výpadkem, ale stála za nimi lidská chyba. Podle blogu týmu WGA chyba nastala v důsledku předčasného nasazení nehotového softwaru, jenž používá silnějšího šifrování. Právě nekompatibilita mezi stávajícím a novým šifrováním způsobila, že v té době byly systémy Windows, které procházely testem pravosti, vyhodnoceny jako nepravé. Microsoft rovněž odmítl, že by se jednalo o miliony poškozených uživatelů. Chyba na serverech se prý dotkla asi jen 12 000 majitelů Windows. Redmondská společnost řekla, že chyba, jíž tento nový software způsobil, byla v rámci serverů odstraněna během půl hodiny. Následky chyby však přetrvávaly další 12 až 19 hodin.

Google News od čtyř agentur

Google pro svou službu Google News připravil nové vylepšení. Podařilo se mu uzavřít dohody se čtyřmi tiskovými agenturami. Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP), Press Association (PA) i Canadian Press (CP) umožňují Googlu uveřejňovat celé zprávy přímo na jeho webu. Pro čtenáře to znamená hlavně to, že se jim konečně nebudou zobrazovat vícekrát některé články, které přebírají ostatní média.

Čínská vláda na web nasadila animované policisty

Čínská vláda od září spouští na více než desítce nejsledovanější internetových portálů animované policisty, kteří budou uživatele varovat před nevhodným obsahem. Kreslení policisté se uživateli na obrazovce objeví každou půlhodinu a budou ho v případě potřeby varovat na některé materiály. Policisté taky přinesou zprávu: „Komunistická strana našla příspěvky, které představují politické nebo mravní ohrožení." Dvě figury, policistka a policista, k čínskému uživateli přijedou na kole, služebním autem nebo přijdou pěšky a připomenou mu, že internet v Číně podléhá silné cenzuře a monitorování.

TorrentSpy zavírá dveře před Amerikou

TorrentSpy, oblíbený torrent tracker, uzavřel své služby pro obyvatele Spojených států, a to údajně z toho důvodu, že chce chránit soukromí uživatelů. Servery tohoto bittorrentového vyhledávače se nacházejí na území Nizozemí, takže spadají pod jurisdikci Evropské unie.

Důvod „vyhoštění“ amerických uživatelů nesouvisí s žádným nátlakem amerických soudů, ale prý „pramení z nejistého právního klimatu ve Spojených státech tykajícího se soukromí uživatele a zjevného napětí mezi americkými a evropskými zákony o internetovém soukromí,“ stojí v prohlášení této společnosti.

Microsoft konečně promluvil o Vista SP1 a XP SP3

Microsoft konečně veřejně a oficiálně promluvil o Windows Vista SP1 a Windows XP SP3. „Uvolnění prvního servisního balíčku pro Windows Vista je plánováno na první čtvrtletí roku 2008. Již v nejbližších týdnech však bude beta verze Windows Vista SP1 k dispozici pro neveřejné testování, a to zhruba pro 10 - 15 000 uživatelů z celého světa,“ píše se v tiskovém prohlášení společnosti.

K otázce třetího servisního balíku pro Windows XP říká tolik: „ V několika příštích týdnech dojde k uvedení beta verze třetího servisního balíčku, verze připravená pro stažení z webu pak bude k dispozici v první polovině roku 2008. Windows XP SP3 bude zahrnovat všechny předešlé aktualizace vydané pro Windows XP, včetně bezpečnostních aktualizací a oprav.“

Konečně je konec všem možným i nemožným spekulacím, z nichž některé se nyní potvrdily. Jde hlavně o logický krok uvolnit XP SP3 až po Vista SP1 ― jinak by pravděpodobně ještě více uživatelů nemělo důvod k Windows Vista přecházet.

V případě XP 3 se ale nabízí otázka, zda se vůbec vyplatí na balík tak čekat, jak se čeká. Není ten humbuk kolem něj příliš velký? Pokud tento balík bude jen souhrnem všech dosavadních oprav a aktualizací, není totiž nic jednoduššího než (pokud jste pokročilý uživatel) si vytvořit instalační CD Windows XP SP3 vlastní výroby. O tom si víc povíme již brzy.

Microsoftu se často vyčítá, že neumí dodržet slíbené termíny vydávání softwaru; platí to hlavně v případě třetího servisního balíku pro Windows XP. O jeho vydání se hovořilo už v souvislosti s rokem 2006 i 2007. Microsoft letos slíbil, že více podrobností o jeho vydání zveřejní v srpnu: termín sdělení se podařilo opravdu splnit...

Microsoft nakázal zavřít AutoPatcher

Služba, která pomáhala uživatelům Windows rychleji stahovat a instalovat vydané záplaty a aktualizace od Microsoftu, byla na požádání redmondské společnosti zavřena. Nepadl sice celý web www.autopatcher.com, nýbrž sekce Download (Ke stažení).

Autopatcher představoval pro uživatele snadnější a přehlednější způsob, jak se zorientovat, stáhnout a nainstalovat aktualizace a bezpečnostní záplaty vydané pro systém Windows. Microsoft dlouhá léta existenci této služby třetí strany toleroval, ale právníci Microsoftu nyní vyjednali její uzavření. Antonis Kaladis z týmu AutoPatcher na webu napsal: „Dnes jsme obdrželi e-mail z Microsoftu s žádostí, abychom okamžitě zavřeli Download sekci, což samozřejmě znamená, že AutoPatcher je pravděpodobně historií. Ať už s tím sebevíce nesouhlasíme, moc toho nezmůžeme, takže třebaže Download stránka se skládá pouze z mirrorů, zavíráme ji.“

Hackeři obsadili Microsoft

Za pozornost jistě stojí článek na blogu Microsoftu (www.msdn.com)  o „zaměstnávání hackrů“ touto firmou. Microsoft dokonce spustil nové stránky, které se tomuto tématu věnují: hackers @ microsoft (Hackeři v Microsoftu). Na tomto blogu je zatím uveřejněn jeden příspěvek, v němž se vysvětluje, proč a jaké hackery Microsoft zaměstnává. Tento web bude přitom zaměřen hlavně na otázky bezpečnosti a hledání bezpečnostních děr v softwarových produktech Microsoftu právě těmito hackery, „kteří [software Microsoftu] znají někdy líp než jeho vývojáři.“

3. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...