Zařízení s Androidem 6.0 a vyšším dostanou novou funkci, díky které se u nepoužívaných aplikací automaticky vypnou všechna oprávnění.

Android 11 už od uvedení na trh v roce 2020 obsahuje funkci, která u nepoužívaných aplikací vypíná oprávnění potřebná k jejich běhu.
Pokud aplikaci několik měsíců neotevřete, musíte při dalším startu znovu potvrdit veškerá požadovaná oprávnění. Google se tak snaží chránit soukromí uživatelů.
A protože se funkce v nové verzi operačního systému osvědčila, od letošního prosince se automaticky aktivuje také na stovkách milionů zařízení s Androidem 6.0 nebo vyšším, na kterých jsou zároveň nainstalované služby Google Mobile Services.
V momentě, kdy aplikaci po delší době otevřete, se vám zobrazí stejná obrazovka jako v případě, že byste všechna oprávnění ručně zakázali.
Vývojáři nyní musí upravit své apky, aby při každém startu zjišťovaly udělená oprávnění. Pokud tak neudělají, aplikace se po otevření hned zavře.
V novém Androidu 12, který by mohl vyjít už letos v říjnu, budou oprávnění rozdělena ještě na běžná a kritická. V případě, že některá apka bude využívat mikrofon nebo fotoaparát, zobrazí se navíc notifikace v horní liště. Přístup k nim jde samozřejmě také zakázat.
Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR
22. 9. 2021
Autor: Redakce DSL.cz
aplikacemobilní aplikacemobilní telefon
Vodafone od září znovu nabídne vybrané telefony za 1 Kč k neomezeným tarifům Extra. Přidá 3 měsíce pojištění zdarma...
Vodafone připravil pro učitele s platným průkazem ITIC dva zvýhodněné neomezené tarify. Nabídka platí do 31. října...
Itálie je letos mezi nejoblíbenějšími dovolenkovými destinacemi zákazníků O2. Výrazně roste i zájem o Balkán. Mimo...
OpenAI a Anthropic zlevňují své AI modely pod tlakem levnější čínské konkurence. OpenAI snížilo ceny GPT 5.6 Luna o...
Itálie je letos mezi nejoblíbenějšími dovolenkovými destinacemi zákazníků O2. Výrazně roste i zájem o Balkán. Mimo...
V srpnu rychlosti internetu kolísaly. Podívejte se na naše nejnovější výsledky měření DSL, optiky a Wi-Fi.