Úvod > Články > Vydejte si vlastní knihu za dvacet minut a zdarma

Vydejte si vlastní knihu za dvacet minut a zdarma

Napsat a vydat knihu je snem mnohých z nás. Možností, jak tak učinit, je celá řada, a jednou z nich je i server Lulu, který je jednoduchou a pohodlnou cestou k tomuto počinu. Přitom nemusíte za vydání zaplatit ani korunu. Jaké jsou tedy možnosti a nedostatky tohoto systému? A proč zvolit právě Lulu?

Podobných systémů existuje několik; již před nedávnem jsme psali o blurb. Variant je ale samozřejmě vícero. V prvé řadě je nutné si rozmyslet, jaké máme požadavky – kolik chceme výtisků pro sebe, kdo si má knihu kupovat, kde má být prodávána, zda vyžadujeme ISBN atd. Je velký rozdíl v tom, když chceme vydat skripta pro své studenty v češtině - nebo anglickou fotoknihu s našimi snímky a komentáři. V prvním případě nepožadujeme žádný velký marketing a naší snahou je minimální cena, aby byl materiál pro studenty dostupný. Ve druhém případě je nám cena téměř lhostejná, ale požadujeme kvalitní barevné zpracování, možnost prodeje na Amazon a možná i některé služby navíc. Je zřejmé, že pro každý takový úkon se bude lépe hodit jiná služba či firma.

Lulu by mohla vyhovovat především druhé kategorii uživatelů. Nabízí poměrně vysokou cenu za výtisk, ale nenutí vás objednat ani jeden kus. Zdarma vám udělí ISBN a umožní prodej na Amazon. A to vše v několika málo minutách. Vše snadno, bez čekání a poměrně rychle. Jedná se o největšího vydavatele tohoto druhu a na základě svých zkušeností mohu říci, že se není čemu divit. Služby pro autory jsou na velmi vysoké úrovni a i přístup na velký trh je poměrně snadný.

Proč vydat knihu

Jako první otázka napadne nemalé množství lidí, proč vlastně vydávat nějakou knihu. Blogování či on-line publikování nic nestojí ani čtenáře ani publikujícího, je to rychlé, pohodlné a nabízí zpětnou vazbu. A popravdě řečeno - na reklamě na blogu vyděláte obvykle více než na podobným způsobem vydané knize.

Kniha má ale své nesporné výhody – lze ji přenášet, číst v tramvaji, lépe se do ní zapisuje a podtrhává. V neposlední řadě je pak pěkným doplňkem do knihovny. Většina knih ale vzniká jako určité ucelené dílo, které čtenáři nabídne lepší vhled do struktury myšlení a názorů autora. U celé řady publikací pak jde také o zážitek. Je velký rozdíl prohlížet si meditační fotografie v knize a na počítači, číst na čtečce poezii... A poslední a dost možná nejdůležitější moment je otázka vlastní prestiže. Kniha je plodem nějaké systematické práce, něčím, co po vás zůstane. Stále ve společnosti vnímáme rozdíl mezi tím, když někdo napsal pět knih, a tím, že má pět let blog. Přitom k vydání knih na Lulu není potřeba nic kromě textu či obrázků. Kvalita nerozhoduje.

Jak na Lulu

Práce se systémem je poměrně jednoduchá. Stačí se zaregistrovat a pak postupně procházet jednotlivé dialogy. Zde si nastavíte formát knihy, vazbu, barevnost, můžete si nechat přidělit ISBN nebo použít vlastní a nechybí ani možnost průběžné přibližné kalkulace ceny knihy. Pokud jste méně nároční uživatelé, nebo do své knihy nechcete vkládat příliš mnoho peněz, doporučuji vybírat bezplatné varianty – poslouží dobře a v případě zájmu si marketing můžete obstarat sami.

Téměř na závěr je nutné nahrát samotnou knihu. Podporovány jsou formáty rtf, doc, pdf, ps a další. Nechybí ani možnost nahrát pouze obrázky. Je nutné se řídit omezeními, která jsou na počet stran kladena v závislosti na druhu vazby. S nahráváním pdf souborů jsem měl ale několik problémů, ale s trochou trpělivosti lze překonat vše.

Poslední část průvodce vám umožní nastavit přebal knihy – můžete si zvolit některý z předdefinovaných vzhledů a motivů, vložit text o sobě či knize. ISBN je na obálku vloženo automaticky. Pak již jen stačí nastavit, zda bude kniha i ve variantě ke stažení či nikoli, a zvolit cenu. Osobně jako nevýhodu hodnotím povinný minimální honorář. Také je nutné nastavit, jak budete chtít knihu prodávat – může být přístupná jen pro vás, na základě URL nebo může být vložena do katalogu.

Zde si dovolím jen krátkou odbočku. Editor obalu knihy je on-line aplikace, která má své nemalé mouchy. Předně je vyrobena ve Flash, některé ovládání je trochu zdlouhavé a ne vždy je zprovoznění češtiny snadný úkol. Nicméně to jde a jedná se (dle mého soudu) o lepší přístup než si muset instalovat specializovaný program do počítače.

Jen pro ilustraci – kniha s 39 černobílými stranami, formátu A5 a měkkou vazbou vyjde při minimálním honoráři na 5,54 USD, tedy asi 105 Kč. Tedy přibližně dvakrát tolik, než kolik bychom dali v našem běžném obchodě.

Pak již jen stačí čekat na patřičný honorář. Kromě knih je ale na Lulu možné vydávat i CD, DVD, eBooks, kalendáře, digitální soubory, obrázky, … Opravdu téměř vše. V patřičné kvalitě, ale také za odpovídající cenu. Na druhou stranu představuje Lulu šanci nejen pro začínající autory, ale také pro vycházející pěvecké hvězdy nebo nezávislé filmy. Stále populárnější jsou eBook, které mají ale více šancí v USA než na českém trhu.

V čem připravit knihu

Pokud vás možnost vydat vlastní knihu navnadila a zvažujete, v čem ji vysázet, pak si dovolím nabídnout několik typů či možností. Asi nejpřijatelnější možnost pro většinu uživatelů je si knihu předpřipravit ve Wordu či Writeru. Ty vám zkontrolují pravopis a umožní intuitivní formátování. Doporučuji opravdu formátovat tak, jak se má, žádné nadbytečné mezery, entery, posouvání. To, co může na první pohled působit jako zjednodušení, se vám zle vymstí. Dokument lze samozřejmě odevzdat i v tomto formátu, ale udělat o krok více není příliš obtížné.

Writer zvládá export do TeX, což vám umožní vytvořit knihu daleko hezčí. Pak stačí na webu najít nějakou pěknou šablonu z internetu a spojit ji s vaším výtvorem. U cizojazyčných šablon nezapomeňte na uchování českých balíčků. Pro pohodlnou práci s TeX soubory je možné použít například populární MiKTeX.

Dalším užitečným nástrojem je Scribus, který umožní celkovou profesionální sazbu celé knihy. Je možné psát přímo v něm. Je pohodlný, kvalitní a jednoduchý. Především pokud plánujete publikaci s obrázky, je asi tento nástroj tím, co byste měli zvažovat. Opět umí dát publikaci pěkný vzhled a zvládne i manipulaci s grafikou.

A nyní již stačí jen začít. Na závěr přikládám ukázku toho, jak může vypadat již hotová kniha vyrobená asi za dvacet minut (nepočítaje psaní). Vydání knihy není vůbec obtížné ani nákladné a může být poměrně užitečné a zábavné. Není problém vydat výběr svých nejlepších fotografií, článků, studentských básní nebo čehokoli jiného. Obchodní úspěch je sice nejistý, ale šance na něj zde jistě je. Stačím mít jen pevnou vizi, trochu talentu a obchodního ducha.

25. 3. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...